„Plecăm de la principiul că Spania vrea să respecte obiectivul privind deficitul bugetar din 2013, respectiv reducerea sub limita maximă din legislaţia europeană de 3% din PIB”, a declarat Juncker la Bruxelles, unde are loc reuniunea Eurogroup.
Juncker a precizat că miniştrii vor discuta luni problema deficitului bugetar al Spaniei din 2012, dar nu se va lua o decizie definitivă.
Spania i-a luat prin surprindere pe liderii europeni la începutul acestei luni, anunţând că deficitul bugetar va atinge în acest an 5,8% din PIB, cu mult peste ţinta de 4,4% convenită cu Comisia Europeană.
În aceste condiţii, nu este sigur că autorităţile de la Madrid vor putea aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate.
„Obiectivul pentru 2013 rămâne, cel pentru 2012 este mai puţin important. Spania ar putea obţine o anumită flexibilitate pentru acest an, dacă va fi convingătoare”, a declarat recent un oficial european.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a avut programată o întrevedere privată pe această temă cu omologul său spaniol Luis De Guindos, înainte de începerea reuniunii Eurogroup.
Schauble a respins o comparaţie între situaţia Spaniei şi cea a Greciei, în pofida derapajelor deficitelor.
„Grecia este un caz cu totul aparte. Spania a făcut mari progrese, percepute şi de pieţele financiare, unde dobânzile împrumuturilor au scăzut semnificativ”, a arătat ministrul german.
Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, a refuzat, la sosirea la reuniune, posibilitatea unei relaxări a regulilor pentru Spania, care trebuie să facă eforturi pentru îmbunătăţirea disciplinei bugetare.