Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a recruta sau concedia pe parcursul trimestrului următor.
Studiul se bazează pe intervievarea a peste 65.000 de angajatori din sectoarele public şi privat, din 41 de ţări si şi teritorii, pentru măsurarea perspectivelor de angajare în fiecare trimestru.
Angajatorii români îşi menţin optimismul în ceea ce priveşte intenţiile de angajare, şi previzionează creşteri privind numărul de candidaţi recrutaţi în următoarele trei luni. Previziunile angajatorilor sunt similare cu cele raportate pe parcursul primului trimestru al anului 2012.
La nivel regional, angajatorii din şase dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la creşterea volumului de angajări pe parcursul următoarelor trei luni.
Notă: Previziunea netă de angajare este diferenţa dintre ponderea angajatorilor care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi ponderea angajatorilor care previzionează o scădere a angajărilor în trimestrul următor.
Angajatorii din Nord-Vest raportează cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune netă de angajare de +21%.
În regiunea Bucuresti & Ilfov, previziunea netă de angajare se situează la +19%, în timp ce în Sud este prognozată valoarea de +18%.
Angajatorii din Centru anticipează un climat favorabil angajarilor, cu o previziune netă de +15%, în vreme ce în regiunea Sud-Vest, previziunea netă de angajare se situează la o valoare de +14%.
Totuşi, în două regiuni angajatorii se aşteaptă la valori negative ale prognozei, respectiv în Sud-Est, unde valoarea previziunii ajunge la -4% şi în Nord-Est, unde valoare previziunii nete de angajare se situează la -1%.
Cele mai multe angajări vor fi operate în comerţ, finanţe, asigurări, imobiliare, industria prelucrătoare, restaurante şi hoteluri.