Medicii vor putea încasa bani de la pacienţii care vor să fie consultaţi/trataţi înaintea datei la care s-au programat. Vor mai putea solicita şi plata serviciilor medicale la cerere, potrivit unui Ordinul al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS.
În situaţiile reglementate în Ordinul antemenţionat, în care medicii pot solicita plata serviciilor oferite asiguraţilor la cerere sau înainte de data la care au fost programaţi, medicii nu vor elibera bilete de trimitere sau reţete, uzitate în sistemul de asigurări, care să fie decontate de Casă. Cu o singură excepţie: pacienţii cronici care solicită tratament pentru respectivele boli cronice de care suferă. Prin urmare, doar cronicilor li se vor elibera bilete de trimitere şi reţete decontate de Casă, în cazul în care vor solicita servicii medicale înainte de data la care au fost programaţi.
Tarifele pentru serviciile la cerere şi pentru cele solicitate înainte de data la care au fost programaţi pacienţii sunt stabilite de furnizorul de servicii (medicul de familie, de exemplu) şi vor fi afişate la cabinetul medical. Pentru serviciile furnizate la cerere, medicul va elibera un document fiscal, în care va fi indicat serviciul prestat.
Iată ce spune Ordinul MS şi al CNAS:
„În Anexa 2, la articolul 2, litera e) se completează şi va avea următorul cuprins: medicii de familie au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă asiguratul solicită efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate. În aceste situaţii, medicii de familie nu eliberează bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Prin excepţie de la această prevedere, medicii de familie pot elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni cronice”, se precizează în Ordinul MS şi al CNAS.