Proporţia celor care şi-au exprimat intenţia de plată a taxelor cu cardul la POS.urile instalate la administraţiile financiare a scăzut de la 61% la 26%, după ce s-a sesizat plata comision pentru tranzactie, potrivit portalului de consultanţă NoCash.
Mai mult, 56% dintre cei intervievaţi au spus că nu vor plăti taxele cu cardul la POS sau online dacă este adăugat un comision.
Contribuabilii din mediul urban care au relaţii cu o banca ştiu în proporţie de 50% că ca au la dispoziţie posibilitatea de a plăti cu cardul. Cei din Bucureşti sunt şi mai multi (60%), precum şi cu venituri de peste 2.500 lei (64%).
De asemenea, circa 40% dintre respondenţii la sondajul Gfk cunosc posibilitatea de a-şi plăti taxele online cu cardul utilizand portalul ghiseul.ro sau alte aplicatii electronice puse la dispozitie de autorităţile locale.
33% dintre români consideră că plata taxelor este un proces dificil, din cauza birocratiei, a programului greu de urmat al administraţiilor locale şi a timpului consumat ]n acest scop.
“Românii care trăiesc în străinatate întâmpină şi mai multe probleme. Sondajul arată că românii s-au obişnuit să nu plătească comision la tranzacţiile cu cardul şi nu vor accepta uşor o schimbare în acest sens. Probabilitatea plăţii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectată de existenţa unui comision”, a declarat Cătălin Creţu, director general Visa România, citat de NoCash.
Totuşi, valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul aproape că s-a dublat până la 73,2 milioane lei, anul trecut comparativ cu 2010, potrivit datelor raportate de băncile din Romania, membre ale Visa Europe. Segmentul plătilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic în 2011, valoarea tranzacţiilor crescând de peste şapte ori.