„Vreau să fie foarte clar mesajul meu ca ministru. Pământul trebuie să rămână în mâna românilor, pentru a fi lucrat de români şi în interesul economiei naţionale. Având în vedere situaţia tratatului de aderare, experţii din ministerul Agriculturii studiază opţiuni la ora actuală pentru a menţine terenul, în limita posibilului, în exloatarea fermierilor români”, a spus Fuia.
Cu doar două zile în urmă, Fuia declara că şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt extrem de reduse, pentru că este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a României la UE, care conţine această clauză.
La 22 februarie ministrul afirma că vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în România nici după sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare.
„O opţiune se referă la înfiinţarea unei bănci funciare, cu dublu scop, atât de a avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor, cât şi de a asigura comasarea parcelelor mici, fragmentate, de teren”, a spus Fuia vineri.
A doua opţiune iniţiată de MADR se referă la renegocierea tratatului de aderare la UE.
„Dar ca să fim foarte clari, nu plecăm de la ideea că nimic nu se poate face. Ne preocupă acest subiect şi depunem toate eforturile să găsim soluţii pentru a asigura şi după 2014 că terenul agricol rămâne în exploatarea fermierilor români”, a spus ministrul.
Cetăţenii străini pot cumpăra terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în România.