Alegerile din Franţa lovesc piaţa luxului din Hexagon

Piaţa bunurilor de lux din Franţa, evaluată la 13 miliarde euro pe an, va fi probabil unul dintre învinşii alegerilor prezidenţiale din această primăvară indiferent de câştigător, ambii candidaţi favoriţi pregătind creşteri de taxe, potrivit unei analize Bloomberg.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 11:40
Alegerile din Franţa lovesc piaţa luxului din Hexagon

Actualul preşedinte Nicolas Sarkozy şi principalul contracandidat Francois Hollande, favorit la câştigarea alegerilor potrivit sondajelor, au promis creşteri de taxe dacă vor câştiga mandatul.

Astfel de măsuri afectează sentimentul de bunăstare al populaţiei, unul dintre principalele motoare ale consumului de bunuri de lux, potrivit analistului CA Cheuvreux Thomas Mesmin, citat de Bloomberg.

„Franţa ar putea deveni următoarea Italie”, consideră analistul, făcând referire la declinul pieţei italiene a bunurilor de lux în ultima parte a anului trecut, după ce guvernul a adoptat măsuri de austeritate, inclusiv creşterea unor taxe, şi a plafonat plăţile în numerar la 1.000 de euro pentru a descuraja evaziunea fiscală.

Măsurile adoptate de guvernul Monti au afectat cererea de bunuri de lux şi traficul din magazine, reducând totodată preţul mediu al produselor vândute.

În Franţa, Hollande vrea creşterea taxei pe venituri la 45% pentru locuitorii care câştigă mai mult de 150.000 de euro pe an, respectiv 75% pentru venituri mai mari de un milion de euro pe an.

Candidatul de stânga vrea de asemenea limitarea scutirilor fiscale la 10.000 de euro şi alinierea câştigurilor de capital la taxa pe venit.

Analistul UBS Andrew Hughes spune că măsurile de austeritate sunt de factură negativă pentru consumul de bunuri de lux din Franţa. Creşterea taxelor şi eliminarea unor excepţii fiscale pentru cea mai bogată pătură a populaţiei ar putea afecta cererea, deşi „o bună parte” din vânzări este generată de turişti, potrivit acestuia.

Sarkozy a anunţat că vrea să crească TVA de la 19,6% la 21% şi să introducă o taxă pe tranzacţii financiare şi una pe veniturile obţinute de companii franceze pe plan internaţional.

Cererile pentru ajutor de şomaj au crescut în ianuarie în Franţa la maximul ultimilor 12 ani, după ce guvernul a implementat o a doua rundă de creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli în mai puţin de 6 luni pentru a restrânge deficitul bugetar, ca reacţie la decizia Standard & Poor’s de a coborî ratingul triplu-A al ţării cu o treaptă, la AA+.

„Toţi politicienii implicaţi în aceste alegeri încearcă să impresioneze electoratul vorbind despre taxe şi arătând cu degetul spre bogaţi”, a declarat săptămâna trecută directorul general al France Telecom, Stephane Richard.

Line-Alexa Glotin, partener la firma pariziană de avocatură UGGC & Associes, consideră că implementarea unor astfel de măsuri i-ar putea determina pe unii locuitori cu venituri mari să părăsească Franţa.

Contactaţi de Bloomberg, oficialii LVMH, cel mai mare producător de bunuri de lux din lume, şi PPR, proprietarul Gucci, cu sediul la Paris, au refuzat să comenteze pe marginea cererii din Franţa şi măsurilor propuse de candidaţii la preşedinţie.

Franţa generează vânzări anuale de bunuri de lux de 13 miliarde euro, aproximativ 8% din totalul la nivel mondial, potrivit firmei de consultanţă Bain & Co.

Producătorii de bunuri de lux din Franţa au peste 160.000 de angajaţi pe plan local şi generează 84% din vânzări pe pieţe internaţionale, potrivit datelor asociaţiei patronale Comite Colbert.

Potrivit unui sondaj recent, ale cărui rezultate au fost prezentate săptămâna trecută, Sarkozy şi Hollande ar trece cu un număr similar de voturi de primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 22 aprilie, însă Hollande ar câştiga cel de-al doilea tur cu 54%.

Te-ar mai putea interesa și
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, a declarat duminică seara primarul general al Capitalei,......
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...