Diaconescu: Corupţia împiedică creşterea economică în ţările care trec prin tranziţie şi reforme

Corupţia împiedică creşterea economică în ţările care trec prin tranziţie şi reforme, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 10:32
Diaconescu: Corupţia împiedică creşterea economică în ţările care trec prin tranziţie şi reforme

„Toate ţările care trec prin tranziţie şi reforme ştiu că fenomenul corupţiei împiedică creşterea economică, are un impact negativ asupra mediului de afaceri şi afectează resursele publice disponibile pentru furnizarea de bunuri şi servicii”, a spus Diaconescu, la deschiderea oficială a conferinţei regionale privind reforma în Justiţie.

El a susţinut că în economia globalizată consecinţele corupţiei şi ale relei guvernanţe nu sunt numai locale şi pot avea ramificaţii multiple, imprevizibile.

„Aceste provocări trebuie să determine punerea unui accent special pe transparenţă şi responsabilitate”, a spus Diaconescu.

Ministrul a mai arătat că autorităţile, societatea civilă şi mediul privat trebuie să se implice în ceea ce priveşte economia.

„Este responsabilitatea guvernelor să creeze veritabile motoare de creştere economică, bazate pe o bună guvernanţă şi pe instituţii democratice. Este responsabilitatea societăţii civile monitorizarea activă a aplicării regulilor statului de drept şi a responsabilităţii la nivelul sectorului public. Dar este, de asemenea, responsabilitatea sectorului privat să-şi asume propria contribuţie la un climat de integritate şi etică în afaceri. Şi este responsabilitatea guvernelor, a societăţii civile şi a întreprinderilor să lucreze împreună pentru îndeplinirea tuturor acestor obiective în interesul cetăţenilor”, a afirmat Diaconescu.

El a arătat că România este pregătită să-şi asume angajamente concrete alături de celelalte guverne pentru promovarea transparenţei, luptei anticorupţie şi pentru elaborarea de noi tehnologii de consolidare a guvernanţei.

„În pofida nivelurilor diferite de integrare europeană a partenerilor săi, România continuă să pledeze pentru consolidarea cooperării regionale. Structurile lor trebuie să fie apte să contribuie la existenţa unor economii de piaţă funcţionale, sănătoase, în sud-estul Europei”, a mai spus Diaconescu.

El a amintit şi de parteneriatul pentru secolul XXI România-SUA.

„În timpul vizitei preşedintelui României la Washington am avut confirmarea caracterului strategic al relaţiei româno-americane prin semnarea Parteneriatului pentru secolul XXI. Obiectivul nostru pentru viitor este să dezvoltăm şi să consolidăm acest parteneriat strategic, fiind oportunităţi de cooperare mai ales în domeniul economic”, a menţionat Diaconescu.

Ministrul de Externe a participat la deschiderea conferinţei regionale privind reforma în Justiţie organizată de Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA şi Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”.

La acest eveniment au mai participat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, şi procurorul Joseph „Beau” Biden al III-lea.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...