Instituţia critică totodată nivelul redus de implicare a sectorului privat în domeniul transportului feroviar de mărfuri, dezvoltarea infrastructurii feroviare şi rutiere şi dezvoltarea gărilor şi aeroporturilor.
„Până în prezent, s-au înregistrat progrese nesemnificative în ceea ce priveşte implicarea sectorului privat în infrastructura de transport prin intermediul concesiunilor sau parteneriatelor public-private, în aplicarea standardelor internaţionale de pregătire”, se spune în raportul BERD, care prezintă strategia instituţiei pentru România în următorii trei ani.
Astfel, banca îşi propune să promoveze dezvoltarea concesiunilor şi/sau PPP-urilor în sectorul rutier, cu susţinerea unei implicări mai mari a sectorului privat, prin acordarea de credite pe termen lung sau capitaluri proprii concesionarilor, după caz.
BERD este de asemenea interesată să acorde credite pe termen lung sau aporturi de capital pentru susţinerea reformei transportului feroviar cu implicarea sectorului privat, dezvoltarea infrastructurii feroviare, în special a staţiilor de cale ferată dezvoltate în cadrul contractelor de concesiune, se spune în raport.
Banca vrea de asemenea să participe la dezvoltarea, reabilitarea, modernizarea şi extinderea aeroporturilor din România împreună cu investitori din sectorul privat, care ar putea primi credite pe termen lung sau aporturi de capital.
BERD anticipează investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România în următorii trei ani, după ce a participat, de la debutul activităţii pe piaţa autohtonă, cu 5,5 miliarde euro la proiecte de 15,6 miliarde euro.