Populaţia va plăti un an de zile gaz ieftin. Preţul: o întreagă industrie este sacrificată

Îngheţarea preţului la gazele destinate populaţiei loveşte puternic în industria chimică care se închide pentru că nu mai găseşte suficiente gaze din intern, mai ieftine, şi trebuie să aducă masiv din afară devenind astfel competitivă.  Populaţia nu va scăpa, totuşi, de scumpiri peste un an .
Florin Cojocaru - mar, 27 mart. 2012, 04:41
Populaţia va plăti un an de zile gaz ieftin. Preţul: o întreagă industrie este sacrificată

Industria chimică riscă colapsul din cauza unei măsuri luată de Guvern, care ajută însă populaţia. Mai precis, autorităţile au decis să păstreze neschimbat preţul la gaze pentru populaţie timp de un an în timp ce industria va trebui să se descurce cum poate. Îngheţarea până la 31 martie 2013 a preţului la gazele destinate gospodăriilor se face prin acordarea către populaţie a gazelor doar din producţia internă. Pentru că nu sunt suficiente gaze produse local ca să alimenteze si industria, funcţionarea acesteia trebuie să se facă  pe jumătate cu gaze de import, de trei ori mai scumpe decât cele interne. Industriaşii spun că nu pot rezista în aceste condiţii pentru că 60-70% din costurile de producţie sunt reprezentate de gaz.

Ioan Neculaie, proprietarul întregii inddustrii chimice din România, cu excepţia combinatului Azomureş, este revoltat „Sunt nişte nenorociţi. Îngheaţă electoral preţul gazelor pentru populaţie şi lasă industria să moară. Şi n-ajută, de fapt, nici populaţia pentru că după un an preţul va exploda. Şi pentru ce fac asta? Ca să le acorde profituri de sute de milioane de euro străinilor de la GDF Suez şi E.ON. Mă distrug pe mine, care ii cheltui banii în ţară, ca să le dea francezilor şi nemţilor care îşi repatriază profitul”, spune omul de afaceri Ioan Niculae care deţine şase combinate chimice şi este alături de populaţie cel mai mare consumator de gaze din România. Niculae precizează că dezastrul industriei chimice a început încă de anul trecut când Guvernul a instituit două coşuri de gaze, unul pentru populaţie şi unul pentru industrie. În cel pentru populaţie s-au introdus gaze în proporţie de 92% din intern şi 8% din import. În cazul industriei proporţia intern-import a fost de 40%-60% în lunile calde iar in această iarnă a ajuns până la 60% – 40%. Preţul gazului intern este de 160 de dolari în timp ce din import vine cu peste 500 de dolari.

Folosind algoritmul celor două coşuri de gaze putem calcula ca gospodăriile plătesc un preţ de circa 220 de dolari pe mia de metri cubi în timp ce fabricile, la un procent mediu anual de 50%-50% intern-import, plătesc circa 330 de dolari pe mia de metri cubi.

Niculae şi-a ţinut toată iarna combinatele închise. Acum a deschis patru dintre ele pentru că a primit „o comandă foarte mare din intern”, dar le va închide din nou odată ce această comandă va fi onorată.
„Cred că va fi definitiv de data asta. Statul sabotează cu bună ştiinţă industria. Şi nici măcar nu-i ajută cu adevărat pe cetăţeni”, afirmă omul de afaceri.

Combinatele lui Niculae împreună cu Azomureş ard anual circa 3 miliarde de metri cubi din cele 13 miliarde cât reprezintă întregul consum al României.

Pe de altă parte, oficialităţi din Guvern nu onsideră că situaţia este disperată pentru industriaşi şi nici nu cred că aceştia îşi vor închide porţile fabricilor. „Oamenii de afaceri vor face ce-au făcut şi până acum. Depinde doar de ei cum vor gestiona situaţia şi cum vor şti să-şi negocieze preţurile la importuri. Decizia îngheţării preţurilor la gaze pentru populaţia a fost luată, probabil, după consultarea Bruxelles-ului. Probabil, în următoarea perioadă se vor stabili consumatorii vulnerabili şi se va găsi o metodă prin care să fie protejaţi, vor mai creşte şi salariile, va fi mai uşor de suportat o scumpire a gazului ulterioară datei de 31 martie”, precizează Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei Lucian Bode.

Acesta admite că vor urma, probabil, majorări de preţ la gaze însă nu vor fi atât de mari „precum s-a speculat prin presă şi în niciun caz nu se vor dubla gazele”.

Consumatorii casnici plătesc acelaşi preţ la gaze din 2009, în condiţiile în care gazul rusesc s-a scumpit cu peste 100%. „Dacă Guvernul ar fi decis majorări mici de două-trei procente anual, ar fi fost mai bine. Aşa, trebuie să găsim soluţii pentru a proteja consumatorii cu cele mai mici venituri”, mai spune Şerban.

Un ordin comun al Agenţiei de Reglementare în Energie şi al Agenţiei pentru Resurse Minerale stabileşte că preţul gazelor pentru populaţie şi pentru operatorii care produc energie termică destinată populaţiei să rămână neschimbat până la 31 martie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...