Sechestru asigurator pe 81 de case, terenuri, conturi, ambarcaţiuni în cazul Petrom Service

Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus sechestru asigurator asupra a 81 de imobile - terenuri, apartamente, restaurante, spaţii comerciale, maşini, ambarcaţiunui, conturi bancare - în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost reţinuţi pentru fraudarea Petrom Service SA.
Economica.net - lun, 07 nov. 2011, 16:04

Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, luni, de procurorii Parchetului instanţei supreme, care vor cere arestarea lor preventivă pentru delapidarea Petrom Service SA şi spălare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de peste 83 de milioane de euro, sume din patrimoniul Petromservice SA fiind transferate, prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau ale unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, respectiv Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane şi extravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare) pentru recuperarea prejudiciului.

În dosar au fost efectuate, sub aspect probator, inclusiv cereri de asistenţă judiciară internaţională (comisii rogatorii) al căror rezultat a fost comunicat în octombrie 2011.

Rezultatele comisiilor rogatorii au arătat până în prezent că, în unele situaţii, revânzarea acţiunilor a avut loc după trei zile, iar preţul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit.

Având în vedere că valoarea la bursă a unei acţiuni reprezintă valoarea de piaţă a acesteia, iar informaţia este publică şi orice persoană interesată poate achiziţiona titlul de valoare la acest preţ, diferenţa dintre preţul plătit de SC Petromservice SA şi valoarea de bursă a acţiunilor, în cuantum de 83.163.165 de euro, reprezintă prejudiciul produs societăţii şi, indirect, acţionarilor minoritari, precum şi bugetului consolidat al statului, în calitate de creditor al acesteia. Banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăţi diferite„, precizează Parchetul instanţei supreme.

Cercetările au fost derulate cu sprijinul tehnic şi operativ al Serviciului Român de Informaţii şi al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti.

Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a Petromservice a dus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor. Probatoriul administrat a arătat că falimentarea controlată a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan şi Gheorghe Şupeală, fost director general al petrom Service, au fost audiaţi, luni, de procurori şi ulterior reţinuţi.

Procurorii continuă audierile de persoane.

Sorin Ovidiu Vîntu este judecat în două dosare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa şi, respectiv, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Liviu Luca, care este şi prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, a fost pus sub învinuire, în 4 octombrie, de procurorii anticorupţie în legătură cu semnarea unui contract de management de către o societate a confederaţiei sindicale cu o firmă timişoreană privind preluarea în administrare a patrimoniului confederaţiei sindicale.

De semenea, Liviu Luca a fost audiat în calitate de martor de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind favorizarea lui Nicolae Popa. Numele lui Liviu Luca în ancheta privind fuga lui Nicolae Popa – condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru păgubirea a 300.000 de investitori la FNI – este legat de un transfer bancar, cont pentru care era împuternicit să opereze.

Liviu Luca are acţiuni la Realitatea Media SA.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa, în februarie, că îi verifică averea lui Liviu Luca, precum şi a altor lideri sindicali.

În septembrie, doi foşti directori ai Petrom Service au fost trimişi în judecată pentru delapidare, alături de alte trei persoane acuzate de spălare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei aparţinând salariaţilor Petrom ridicându-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro.

Prejudiciul a fost produs după ce Gheorghe Şupeală, director general, şi Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petrom Service SA, în prezent SC PSV Company SA, au încheiat cu două firme aparţinând celorlalte persoane judecate în dosar trei contracte fictive pentru realizarea de studii. Firmele, reprezentate de Laszlo Gyorgy Kiss şi Mariana Iordăchescu, şi ei acuzaţi în dosar, au primit 7.028.068 de euro fără TVA, banii fiindu-le remişi în 2008.

Realizarea convenţiilor a fost intermediată de Ionuţ Adrian Eftime, care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nicio calitate în cadrul niciuneia dintre societăţile menţionate, potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme. Eftime, Kiss şi Iordăchescu sunt judecaţi pentru spălare de bani.

Anchetatorii spun că, pentru a ascunde provenienţa sumelor astfel obţinute şi pentru a le putea transfera în afara României, „au fost efectuate mai multe tranzacţii în care au fost implicate companii offshore la care inculpaţii Kiss Laszlo Gyorgy şi Ionuţ Adrian Eftime aveau calitatea de beneficiari reali şi pe care le controlau în mod direct”.

Potrivit procurorilor PICCJ, Ionuţ Adrian Eftime este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei.

Surse judiciare confirmau, anul trecut, că anchetatorii încearcă să afle dacă Vîntu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spălate de Kiss, prin Eftime.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis folosirea acestora pentru a contracara......
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru ...
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță ...