“Se introduce obligaţia marcării şi colorării păcurei şi a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, în vederea diminuării evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice. Scopul aplicării marcatorilor fiscali este acela de a se monitoriza utilizarea efectivă a acestor produse energetice, astfel încât produsele să fie taxate corespunzător în funcţie de utilizare” se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ care va impune colorarea păcurii.
“Proiectul de act normativ prevede ca pe teritoriul naţional să nu se mai utilizeze, transporte, deţină în afara antrepozitului fiscal sau să nu se mai comercializeze, produse tip păcură, fără a fi marcate şi colorate. În condiţiile în care se constată prezenţa acestor produse fără a fi marcate şi colorate, se va proceda la stabilirea ca obligaţie de plată a
unei accize la nivelul motorinei. Totodată, în situaţia în care se constată utilizarea sau
comercializarea acestor produse drept carburanţi pentru motor, se va aplica de asemenea nivelul accizelor pentru motorină” se mai arată în nota de fundamentare.
Finanţele vor să marcheze păcura pentru că acest combustibil este importat în cantităţi din ce în ce mai mari şi este de fapt folosit nu pentru încălzire, ci pe post de carburant pentru motor, mai ales de firmele de construcţii, cu parcuri mari de autovehicule. Statul pierde astfel, pentru că acciza la păcură este de doar 15 euro pe tonă, de 25 de ori mai puţin decât acciza la motorină, de 374 de euro pe tonă.