La Lisabona, metroul şi navetele fluviale care asigură legătura între cele două maluri ale fluviului Tejo se aflau în grevă pentru toată ziua de joi.
Un nivel minim de servicii urma totuşi să fie asigurat în cazul serviciilor de transport cu trenul şi autobuzul în capitală, dar şi la metroul din Porto (nord), cel de al doilea cel mai important oraş din ţară.
În schimb, transportul aerian urma să fie puţin afectat, după ce controlorii de trafic aerian nu au depus un preaviz pentru grevă. ANA, compania care gestionează aeroporturile portugheze, le-a solicitat pasagerilor să verifice dacă zborul lor este menţinut, înainte de apleca spre aeroport.
Principalele porturi din ţară urmau, de asemenea, să fie afectate puternic de către aceste proteste.
În plus, numeroase servicii publice urmează să fie afectate. Şcoli, spitale, tribunale, administraţii, servicii de poştă, biblioteci, muzee sau servicii de salubrizare urmau să îşi reducă nivelul de activitate.
Obiectivul acestei greve este să protesteze „contra măsurilor de austeritate” aplicate de anul trecut de către Guvern în schimbul unui ajutor financiar internaţional în valoare de 78 de miliarde de euro, a declarat Armenio Carlos, liderul CGTP, principala confederaţie sindicală din ţară, care a convocat această primă grevă generală din acest an.
Greva mai vizează, în opinia sa, să se opună „dereglementării pieţei muncii şi modelului salariilor mici (…), o tentativă machiavelică de suprimare a dreptului la muncă”.
Guvernul portughez, care s-a angajat pe lângă creditorii săi internaţionali (UE-FMI-BCE) să reformeze economia, se pregăteşte să adopte o reformă a Codului Muncii ce prevede o flexibilizare a programului de lucru şi concedierilor, dar şi suprimarea unor zile libere şi de concediu.
Joi după-amiaza, în principalele oraşe portugheze sunt prevăzute zeci de mitinguri şi manifestaţii.