Borbely va da consiliilor judeţene 1,5-2 mil. euro să angajeze consultanţi „pentru programul de apă”

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, joi, că în acest an consiliile judeţene vor primi între 1,5 şi două milioane de euro ca să angajeze consultanţi care să pregătească proiecte "pentru programul de apă, cu tot ce presupune - aducţiuni de apă, canalizare, staţii de epurare".
Economica.net - joi, 22 mart. 2012, 20:19
Borbely va da consiliilor judeţene 1,5-2 mil. euro să angajeze consultanţi

„Avem această meteahnă: în dimineaţa zilei, nu ştim ce vom face în după-amiaza acelei zile. Din păcate, e o meteahnă care ne-a costat. La data când am aderat la UE, dacă eram mai bine pregătiţi cu proiectele, acum nu fugeam după banii pe care nu i-am absorbit până în momentul de faţă şi ştiţi că absorbţia este foarte mică”, a spus, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, ministrul Mediului.

Borbely a declarat că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, s-a luat hotărârea ca, din bugetul actual, să se aloce bani pentru consultanţă.

„E vorba de consultanţă pentru programul de apă, cu tot ce presupune – aducţiuni de apă, canalizare, staţii de epurare. Prima fază s-a derulat între 2007 şi 2013 şi înseamnă 3,6 miliarde de euro, dar România, până în 2018, mai are de cheltuit circa 9,5 miliarde de euro. O parte din bani sunt din fonduri europene, o parte din alte surse. Ca să nu ne trezim, din nou, în 2014 că nu ştim ce avem de făcut, o să aloc, în medie, între 1,5 şi 2 milioane de euro pe judeţ pentru a-şi angaja consultant”, a spus Borbely.

El a spus că respectivul consultant va trebui să pregătească etapa a doua, în care vor fi cuprinse localităţile care au fost omise în prima etapă.

„Consultantul va pregăti documentele ca, în 2014, când apăsăm pe buton şi spunem câţi bani avem în perioada respectivă, deja să fie pregătite documentele, să ştim care vor fi localităţile care vor beneficia de aceşti bani şi să poată să lanseze licitaţiile imediat, nu să mai aştepte un an sau doi ani ca să încheie contractele”, a declarat Borbely.

Ministrul a spus că în anii 2006-2007 cel care a contractat consultanţii a fost Ministerul de Finanţe şi de multe ori s-a întâmplat să existe discuţii între autorităţile locale şi consultanţi referitoare la responsabilitate.

„Acum, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) va încheia contractul (cu consultantul – n.r.), ea va şti ce e de făcut începând din 2014”, a conchis Borbely.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...