Cum se poziţionează în piaţă The Rompetrol Group (TRG) în condiţiile economice actuale şi care sunt principalele dificultăţi cu care vă confruntaţi?
Aureliu-Marius Ghica: Este o schimbare de abordare necesară şi inerentă în această perioadă, focusul este o dezvoltare echilibrată. Suntem într-o perioadă în care trebuie să facem faţă dificultăţilor industriei, să reducem costurile, să ne gândim nu numai la renegocierea contractelor, ci la ce se poate face din punct de vedere structural. Dificultatea majoră este marja de rafinare. În ciuda percepţiei publice că petroliştii sunt nişte afacerişti care sug sângele poporului, realitatea este cu totul diferită. Depinde foarte mult de ciclul economic. Suntem la un minim istoric în 2012, aşa cum eram în 2002, al marjei de rafinare, adică diferenţa coşului de produse şi valoarea ţiţeiului. În ianuarie, în Europa, şapte rafinării, din care cinci operaţionale au dat faliment. Asta arată realitatea industriei. Ca un trend strategic, marile companii din domeniu şi-au vândut rafinăriile în Europa, alţii le-au cumpărat şi au ajuns să le închidă. Mai este o dificultate ce ţine de creşterea cursului de schimb şi creşterea cotaţiilor la produsele petroliere. Practic, nu pot fi transferate în piaţă integral şi atunci şi marja brută în distribuţie s-a erodat ca şi trend în ultimul an de zile.
Ce estimări aveţi privind majorarea preţului carburanţilor în benzinăriile din România, pe fondul evoluţiilor cotaţiilor internaţionale?
Aureliu-Marius Ghica: Ar fi greu de anticipat. Ce putem observa că în ultimul timp a fost o stabilizare a cotaţiilor. Dacă se menţin cursurile, cotaţiile, probabil că şi preţurile vor fluctua nesemnificativ iar ca trend nu ar trebui să vedem o evoluţie semnificativă. Să nu ne uităm la fluctuaţiile zilnice, săptămânale. Vorbesc de un trend. Depinde şi de diverse evoluţii internaţionale: dacă nu cresc tensiunile din Golful Persic, dacă nu se întâmplă nimic în Libia. Toate acestea concură la evoluţia preţului ţiţeiului. Am luat în calcul un curs de 3,1 lei pentru dolar şi 105 dolari pentru barilul de ţiţei. Prognozele diferă în general de realitate, pentru că este o volatilitate crescută în general, dată de factorii macroeconomici, politici. Mai este o problemă structurală în Europa, unde sunt puţine rafinării cu capacităţi mari. Noi suntem mici spre medii. Pentru comparaţie, în Orientul Mijlociu s-au deschis rafinării de 10 – 15 milioane tone pe an, iar cea mai mare este în India – 36 milioane tone pe an. În Europa nu sunt. OMV Viena are 10 milioane tone pe an, Burgas Lukoil are 8 milioane tone an. Aceste capacităţi mici înseamnă costuri unitare mari şi pe fondul supra capacităţii de rafinare. În România au rămas trei rafinării din zece. Un alt trend este că nu mai există piaţă regională. Marfa din India ajunge în Europa şi SUA. Vin vase mari cu 300.000 tone din India, se vând în Turcia şi în alte părţi.
Care sunt principalele investiţii pe care grupul intenţionează să le realizeze în 2012?
Aureliu-Marius Ghica: Cea mai importantă zonă este finalizarea pachetului de dezvoltare, pentru îmbunătăţirea rafinăriei Petromidia. Se vor pune în funcţiune toate instalaţiile care fac parte din acel program, undeva la jumătatea anului 2012. Se va ajunge la 380 milioane dolari la finalul investiţiei.
Planurile de investiţii şi, implicit, dezvoltarea tehnologică, presupun reduceri de personal?
Aureliu-Marius Ghica: Nu neaparat, pentru că sunt instalaţii noi, care nu erau în fluxul tehnologic şi care necesită personal. Va fi personal reorientat din instalaţiile existente şi se va angaja şi personal nou. Momentan nu ştim. Avem un program de Intership, în care studenţii se înscriu, iar după diverse etape, pot ajunge angajaţi Rompetrol. Sunt mulţi colegi care au ajuns şefi de instalaţii sau în poziţii de management. Aproximativ 1.500 de oameni au intrat în acest program din 2004 şi cred că 300 – 400 dintre ei au fost selectaţi, până în prezent. Sunt absolvenţi de facultate, de liceu, majoritatea din Constanţa.
Îşi va extinde Rompetrol reţeaua de benzinării pe piaţa românească sau pe pieţele externe? Ia în calcul şi varianta vânzării unor benzinării către alte companii?
Aureliu-Marius Ghica: Nu luăm în calcul să vindem. Sunt mai multe elemente de menţionat. În primul rând, avem o perspectivă pe termen lung, cu plusurile şi minusurile perioadei actuale. Dacă ne uităm la trendul istoric, sperăm ca şi piaţa să crească. Nu mă gândesc la cifre dramatice, dar pot fi creşteri de câteva procente. Ca şi dezvoltare, încercăm, să fim inovativi, printr-o combinaţie de metode, prin construirea unor benzinării proprii, dezvoltarea reţelei partener. A trecut perioada în care spuneam că vom face ‘n’ benzinării anul acesta. Piaţa s-a mai aşezat puţin, trebuie să fii mai atent cu locaţiile pe care le iei în calcul. Pot fi încheiate parteneriate cu parteneri independenţi. Noi vom merge pe aceleaşi direcţii, ca şi până acum. De asemenea, vom fi atenţi la calitatea serviciilor. Poate veni un bancher de investiţii, ca şi în trecut, întreabă dacă ai fi interesat să vinzi sau nu. Tu poţi spune că nu şi se opreşte discuţia. Asta nu înseamnă că a avut loc o negociere.
Aţi accepta o propunere în acest sens, dacă oferta ar fi consistentă?
Aureliu-Marius Ghica: Opinia mea personală este că mai degrabă nu. Avem un brand cunoscut pe piaţă, nu văd de ce am ceva valoare, o valoare creată în 10 ani de eforturi ale companiei. Nu este o problemă de preţ, este vorba despre strategie.
Care va fi evoluţia pieţei carburanţilor în 2012 şi ce estimări aveţi pentru consumul populaţiei şi industriei în acest an?
Aureliu-Marius Ghica: Şi în acest an luăm în calcul o scădere până în 3% pe retail şi o compensare pe industrial. Potrivit estimărilor noastre, în 2011 piaţa a fost aproape la nivelul lui 2010, cu o diferenţă nesemnificativă. În acest trend, noi am câştigat un punct procentual ca şi cotă de piaţă.
Cum estimaţi ca vor evolua rezultatele financiare ale companiei în acest an? Veţi reuşi să recuperaţi pierderile înregistrate în trecut?
Aureliu-Marius Ghica: În 2012, ca şi obiectiv ar trebui să fim undeva în jurul lui zero. Sperăm să nu mai înregistrăm în continuare pierderi. Este un obiectiv ambiţios şi avem mult de lucru la capitolul asta. Se renegociază contractele, încercăm să îmbunătăţim rezultatul comercial. Dacă am avut un contract de închiriere, când piaţa era în ascensiune, preţurile erau mai mari. Acum putem cere să renegociem. Se renegociază şi contractele de utilităţi. Pentru 2012, ne-am propus economii de costuri din renegocieri de 100 milioane dolari. Este un cumul, te uiţi la bottom line şi la top line, la ce putem vinde în plus, precum şi la identificarea de noi segmente de piaţă, în regiune.
Pe ce pieţe noi intenţionaţi să pătrundeţi în viitor?
Aureliu-Marius Ghica: Regiunea noastră naturală este în jurul Mării Negre. Suntem prezenţi în toate ţările din jur. Pieţe noi însemnă Turcia. Suntem la stadiul de start-up. La fel şi Ucraina, unde avem deja activităţi. Am achiziţionat spaţii de depozitare acolo, dar volumele merg bine, este o piaţă mare, concurenţială.
Cât câştigaţi de pe pieţele externe şi cât de pe piaţa românească?
Aureliu-Marius Ghica: Suntem şi în Franţa şi în Spania, unde volumele sunt semnificative. Ponderea este în România undeva la peste 60%, iar restul pe celelalte pieţe plus export. Valoarea totală în 2011 a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas s-a majorat cu peste 53% faţă de nivelul din 2010, până la 1,5 miliarde dolari.