De ce e ieftină benzina în America

Datorită taxelor, mai precis a taxelor mici. În SUA se percepe una dintre cele mai reduse cote de taxare a combustibililor auto din întreaga lume. Europa se află la polul opus.
Mihai Banita - mie, 28 mart. 2012, 04:38
De ce e ieftină benzina în America

Media naţională a galonului de benzină este foarte aproape de pragul psihologic de 4 dolari. Subiectul este dezbătut intens peste ocean, astfel că preşedintele Barack Obama a cerut recent ţărilor avansate să elibereze din rezervele de petrol pentru a reduce preţul.

Un galon american are 3,785 litri. Un american plăteşte, în medie, potrivit Energy Information Administration, 3,9 dolari pentru un galon, adică 1,03 dolari pe litru. În euro asta înseamnă 77 de cenţi pe litru, iar în moneda naţională înseamnă 3,36 lei pe litru. În Europa, litrul de benzină costă, în medie, 1,653 euro/litru, în România litrul de benzină este de 1,28 euro sau 5,6 lei, cel mai ieftin din Uniunea Europeană – poziţie ocupată până recent de bulgari.

În costul benzinei, americanii au o cotă a taxelor de 12%. Încă 6% din preţul la pompă este reprezentat de cheltuielile cu distribuţia şi vânzarea şi 6% este costul rafinării. Restul de 76% e preţul petrolului. În medie, galonul de benzină este taxat cu 48,8 cenţi şi motorina cu 54 de cenţi, potrivit datelor American Petroleum Institute. Aici intră şi taxele federale de 18,4 cenţi, respectiv 24,4 cenţi pe galon.

La motorină, ponderea taxelor este aceeaşi, distribuţia şi vânzarea şi rafinarea au însă o cotă mai mare, de 10%, respectiv 11%. Un galon de motorină costă 4,14 dolari, în medie, în SUA.

 În SUA, taxarea combustibililor se face cu o sumă fixă, indiferent de preţul benzinei, astfel că mişcările de preţ nu sunt amplificate de creşterea proporţională a cotei care merge la stat. În Europa, peste accize se aplică şi cota de TVA – 24% în România – care face ca o creştere de preţ la producător să aducă imediat mai mulţi bani statului din buzunarul consumatorului.

În Uniunea Europeană, media ponderată arată o cotă a taxelor şi accizelor de 55% din preţul la pompă al benzinei şi de 47% în cel al motorinei, conform datelor Comisiei Europene. La noi, statul ia 47% din preţul plătit la pompă la benzină şi 43% din cel al motorinei.

Taxele plătite de români sunt sub media UE, dar nu sunt cele mai mici din Europa. Statul cipriot are cote de 42% şi 39%, cel luxemburghez de 46% şi 39%, cel spaniol de 46% şi 41% şi cel bulgar de 45% şi 42%.

Preţul unui litru de benzină fără taxe în România este de 2,97 lei (68 de eurocenţi) şi cel al motorinei este de 3,35 lei (77 de eurocenţi). (Media UE este 75 de cenţi, respectiv 80 de cenţi). Dacă statul român are lua cetăţenilor din preţul benzinei la pompă la fel de puţin ca guvernul federal şi statele din SUA, atunci românii ar plăti acelaşi preţ la benzină ca în America: 77 de eurocenţi/litru. Motorina ar fi mai scumpă decât la americani, şi ar costa 87,5 eurocenţi/litru, faţă de 82 de eurocenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...