„Cel mai important lucru acum este acela de a formula un raspuns comprehensiv la criza”, a mentionat Rehn, adaugand si ca el are incredere in ministrii de finante din zona euro ca vor lua o decizie convingatoare pentru a consolida protectia.
De asemenea si Olli Rehn a spus ca este increzator ca Spania va respecta tintele fiscale din 2013. Pentru a raspunde crizei datoriilor Europa a pus deoparte pana acum o suma totala de 500 de miliarde de euro prin cele doua instrumente principale: un fond temporar de salvare, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF), care dispunde 192 de miliarde de euro si Mecanismul European de Stabilitate (MES), care, in momentul in care va fi activ, va primi si resursele financiare neutilizate din fondul temporar, scrie Euractiv.
Decidentii politici discuta in prezent cum sa se majoreze fondurile. MES va dispune de o capacitate de 500 de milioane de euro pentru a fi folosita in viitor, afirma un oficial al zonei euro pe 16 martie. Dupa lansarea MES, FESF va continua sa administreze programele in
desfasurare in timp ce fondurile nefolosite vor fi transferate catre MES. Acest lucru ridica intreaga suma disponibila pentru a raspunde crizei la o valoare de 692 de miliarde de euro.
„Din fericire situatia economica este putin mai buna decat in urma cu cateva luni”, a declarat primul ministru finlandez, Jyrki Katainen, la o conferinta cu privire la rolul Europei in economia globala si la modul in care Uniunea Europeana poate sa fie recuperata dupa criza datoriilor suverane.
Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana a intervenit pentru a stopa criza acuta imprumutand bancilor aproape 1.000 de miliarde de euro pentru trei ani si tinand rata dobanzii de referinta la nivelul minim record de 1%. In plus, BCE a cumparat si titlurile statelor ale caror randamente au crescut anul trecut.
BCE „a jucat un rol cheie„. Imprumutul a ajutat „la prevenirea unei crize a creditelor” si a imbunatatit conditiile de finantare pentru companiile europene si pentru gospodarii, a afirmat Rehn.