Dacia Lodgy se anunţă a fi o maşină revoluţionară care va marca industria auto prin competitivitate, funcţionalitate şi mai ales prin preţ. Comparaţia cu Logan nu putea fi evitată aşa că francezii de la L’Argus spun despre Lodgy că va „mişca” piaţa auto pe segmentul monovolumelor aşa cum a făcut-o Loganul în clasa compactelor.
Testul a fost unul static şi nu un test-drive. Jurnaliştii de la L’Argus au evaluat interiorul, dotările şi funcţionalitatea monovolumului Lodgy.
Francezii recomandă ca versiune entry-level pentru Dacia Lodgy, varianta 1.5 dCi, 90 cai putere, Laureate, care costă în Franţa 14.900 euro, 5 locuri şi 15.400, 7 locuri, iar în România este disponibilă în 5 locuri la un preţ de 12.600 euro şi 13.100 euro pentru varianta cu 7 locuri.
Faţă de varianta „prea spartană” de 1,6 litri şi 80 cai putere, dieselul de 1,5 litri are dotări mai geneeroase: aer condiţionat cu reglaj manual, banchetă spate fracţionabilă, limitator de viteză, un interior în două culori, mai prietenos decât cel gri al variantei de bază. Astfel, versiunea Laureate 1,5 dCi 90 este cu 5.000 euro mai ieftină decât varianta similară de la Renault Kangoo – Expression.
Avantaje
- Preţ: Chiar şi în varianta recomandată de jurnaliştii francezi, cre are un preţ de 15.000 euro, Lodgy este mai ieftin cu 5.000 euro faţă de Renault Kangoo;
-
- Funcţionalitate: Lodgy este o maşină practică, cu un habitaclu mare şi spaţii de depozitare suficiente. Atât la varianta cu 5 locuri cât şi la cea cu 7 locuri, Lodgy oferă un spaţiu generos, atât pentru pasageri cât şi pentru bagaje;
-
- Finisajele sunt mai bune decât la toate modelele Dacia, consola de bord are un design plăcut;
-
- Un plus la tehnologie: Lodgy beneficiază de un sistem audio cu Bluetooth, MP3, USB, consolă centrală cu touchscreen şi sistem de navigaţie
Dezavantaje
- Varianta de bază are o motorizare slabă şi un consum destul de ridicat. De asemenea, are foarte puţine dotări, interiorul este prea „spartan”, iar materialele şi culorile sunt neatrăgătoare. Prea multă austeritate, spun francezii.
-
- Modularitatea este o altă problemă. Bancheta spate este dintr-o singură bucată, scaunele sunt fixe, iar sistemul de manipulare al scaunelor solicită la maximum răbdarea celor care aleg un Lodgy. Al treilea rând de scaune are un sistem de prindere în două şuruburi direct în podea şi este nevoie de două persoane pentru a-l scoate din maşină.