Militarii, poliţiştii şi alte categorii de salariaţi din domeniul apărării şi siguranţei naţionale şi ordinii publice nu aveau obligaţia să adere la Pilonul II.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, joi, două norme privind aderarea şi evidenţa participanţilor la Pilonul II.
Norma pentru modificarea şi completarea Normei 22/2009 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat răspunde necesităţilor de actualizare a legislaţiei secundare specifice în vederea integrării noii categorii de persoane asigurate, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, în sistemul de pensii administrate privat, se arată într-un comunicat transmis de CSSPP.
„Odată cu intrarea în vigoare a normei, cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor putea semna noile acte de aderare, prima etapă în vederea dobândirii calităţii de participant în sistemul fondurilor de pensii administrate privat”, se menţionează în comunicat.
Ulterior, aceste acte vor trebui validate de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi casele de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
În prezent, numărul de participanţi la fondurile de pe Pilonul II se ridică la 5,5 milioane de persoane, iar activele însumează 7 miliarde de lei.
Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008, iar aderarea la fondurile de pensii administrate privat a început în septembrie 2007 pentru salariaţii care plăteau contribuţii de asiguări sociale în sistemul public de pensii.