OTP Bank ar putea relua discuţiile pentru preluarea unei bănci mici în România

OTP Bank rămâne intersată să cumpere o bancă de dimensiuni reduse în România şi ar putea relua discuţiile în a doua jumătate a anului, pentru că România este principala piaţă pe care grupul vrea să se extindă, potrivit directorului general adjunct al grupului bancar ungar OTP, Laszlo Wolf.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 19:11
OTP Bank ar putea relua discuţiile pentru preluarea unei bănci mici în România

„Suntem pregătiţi să cumpărăm o bancă relativ mică pentru a ne creşte cota de piaţă în România, dar trebuie să fie de o calitate bună. Ne-am uitat la două bănci în România, însă nu am ajuns la nicio înţelegere, întrucât vânzătorii şi-au supraevaluat băncile. Nu este uşor să găsim o bancă, dar urmărim constant piaţa, iar principala problemă rămâne preţul”, a declarat Wolf, joi, la Budapesta.

El a menţionat că grupul OTP nu este angajat acum în negoceiri, însă începând din a doua jumătate a anului ar putea fi reluate discuţiile pentru preluarea unei bănci din România. Wolf a arătat că OTP vizează o instituţie de credit care să nu aibă nevoi mari de finanţare şi cu o bază bună de clienţi.

Subsidiara din România a grupului OTP este o bancă de dimensiuni reduse, plasându-se după poziţia a 15-a în rândul instituţiilor de credit după valoarea activelor.

„Cred că băncile mici vor trebui să îşi decidă strategia în viitor, fie să facă achiziţii pentru a-şi creşte cota de piaţă, fie să vândă pentru că nu sunt eficiente dacă sunt mici”, a adăugat oficialul grupului ungar.

Grupul OTP a anunţat încă din 2009 că este interesat să cumpere o bancă din România. În primul semestru al anului trecut jumătatea anului trecut, OTP Bank a negociat preluarea RBS Bank România, însă a renunţat deoarece preţul cerut de către intituţia de credit britanică a fost considerat prea mare.

OTP Bank România a obţinut anul trecut un profit net de13 milioane lei, faţă de o pierdere de 98 de milioane lei în 2010, ca urmare a înjumătăţirii provizionelor, care au coborât de la 234 milioane lei la 123 milioane lei.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est. OTP Bank oferă servicii universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1.500 de unităţi.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

La nivel de grup, profitul consolidat după taxe a coborât cu 29%, la 83,8 miliarde de forinţi (circa 285 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...