El a amintit că balanţa comercială cu produse agroalimentare a rămas negativă anul trecut, dar a scăzut cu aproape 50% faţă de 2010.
„S-a întâmplat pentru că am avut un an foarte bun în sectorul vegetal. Am putea avea astăzi o balanţă echilibrată sau chiar pozitivă dacă această producţie vegetală am integra-o şi dacă am face export de produse alimentare, de produse agricole cu valoare adăugată, şi nu de materie primă”, a spus Fuia.
El a adăugat că România exportă în principal porumb, grâu şi floarea soarelui şi importă carne de porc, zahăr pi produse procesate.
Anul 2010 a fost unul mediu din punct de vedere al recoltei, iar 2011 unul foarte bun, datorită condiţiilor meteorologice favorabile.
Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a fost anul trecut de 376 milioane euro, în scădere cu 48,5% faţă de 2010, pe fondul creşterii exporturilor, în principal la porumb şi seminţe de floarea soarelui.
Anul trecut România a exportat produse agroalimentare în valoare de 3,91 miliarde de euro, cu 851,8 milioane de euro mai mult decât în anul precedent. Importurile au totalizat 4,28 miliarde de euro, cu 498,3 milioane de euro mai mari decât în 2010.
Porumbul a deţinut cea mai mare pondere în totalul exporturilor, cu 14,8%, urmat de seminţele de floarea soarelui (13%) şi produsele din tutun (11,6%). Încasările rezultate din exportul celor trei produse aflate în top au depăşit 1,5 miliarde de euro.
Principalele produse importate anul trecut au fost zahărul, carnea de porc şi preparatele alimentare.
Producţia internă de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone în 2010, România ocupând locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu şi locul 2, după Franţa, la porumb, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică.