Grupul rus a precizat că volumul livrărilor către Europa nu a fost afectat de această operaţiune.
„Ne aflăm la începutul unui lung proces de redirecţionare a livrărilor de gaze, de pe teritoriul ucrainean către subsidiara noastră Beltransgaz şi noile rute submarine de export”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
Rusia este blocată de mult timp în negocieri cu Ucraina referitoare la preţul gazelor, considerat prea mare de autorităţile de la Kiev.
Gazprom cere în schimbul unui tarif mai mic o participaţie la compania care administrează gazoductele pe teritoriul Ucrainei.
Până în prezent, negocierile nu au dus la perturbarea librărilor de gaze către Europa, aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009.
Anul trecut, Gazprom a cumpărat de la Belarus o conductă care porneşte din nordul Siberiei şi tranzitează această ţară către Europa.
Gazprom a dat totodată în exploatare, în noiembrie 2011, primul tronson al conductei Nord Stream, prin care livrează gaze Germaniei pe sub Marea Baltică, urmând să dubleze în acest an capacitatea de transport a gazoductului, cu un al doilea tronson.
Grupul rus intenţionează să crească în 2012 exporturile totale de gaze în Europa, pentru care asigură circa un sfert din necesar, de la 150 de miliarde de metri cubi la peste 160 de miliarde de metri cubi.
Înainte de lansarea Nord Stream, aproximativ 80% din gazele livrare Europei tranzitau Ucraina, iar restul Belarus.