Monti: Turbulenţele zonei euro se apropie de sfârșit

Avem încă un optimist care susține că problemele zonei euro sunt pe cale să se termine. Acesta este premierul italian Mario Monti care a vorbit la Tokio despre faptul că turbulențele zonei euro se apropie de sfârșit. Nu este primul demnitar de rang înalt care afișează optimism.
Economica.net - sâm, 31 mart. 2012, 12:25
Monti: Turbulenţele zonei euro se apropie de sfârșit

Recent, și cancelarul german a vorbit în aceiași termeni. Spre deosebire însă de Angela Merkel, premierul Monti a mers mai departe și i-a numit pe cei care, în ochii lui, sunt vinovați de apariția crizei datoriilor suverane și anume atitudinea risipitoare a Germaniei și Franței din anii 2000, scrie RFI Romania

Mario Monti a apelat la un limbaj plastic. A comparat moneda euro a anului 2003 cu un „bebeluș” și a reamintit că „părinții euro”, Germania și Franța, au permis și încurajat creșterea deficitelor bugetare și a datoriilor publice.

În anul 2003, Consiliul Europei a decis să nu penalizeze primele economii europene ca mărime pentru excesele lor bugetare. Iar dacă părinții zonei euro și-au încălcat propriile reguli, Grecia, stat care a trecut de mai multe ori în ultimii ani pe lângă faliment, a fost „copilul” care le-a urmat exemplul.

Desigur, precedentul există. Dar, cu siguranță, și statele care s-au confruntat în ultimii ani cu mari probleme financiare au partea lor de vină.

Italia caută în continuare soluții de atenuare a crizei, iar lupta cu evaziunea este una dintre ele. Recent, un studiu realizat în Italia relevă nivelul economiei subterane din peninsulă. Rezultatele sunt amețitoare. Munca la negru, care include activităţile de tip mafiot, închirierea de proprietăți fără plata taxelor și alte tipuri de evaziune fiscală, a reprezentat anul trecut 35% din produsul intern brut al țării.

În cifre absolute, economia subterană ajunge la aproximativ 540 miliarde de euro, adică produsul intern brut însumat al României, Finlandei, Portugaliei și Ungariei.

În ultimii ani, Italia a făcut o serie de progrese în ceea ce privește lupta cu evaziunea fiscală. Astfel, anul trecut s-a reușit recuperarea a 13 miliarde de euro de la evazioniștii fiscali, cu 15,5% mai mult față de anul anterior.

Desigur, autoritățile italiene mai au încă mult de lucru în combaterea evaziunii fiscale. Iar optimismul premierului Monti în ceea ce privește atenuarea crizei din zona euro trebuie să fie confirmat de evoluția economiei europene.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile își gândesc și planifică dezvoltarea. La nivelul Uniunii......
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...