‘Combinarea MES /Mecanismul european de stabilitate/ cu FESF /Instrumentul european de stabilitate financiară/, pe lângă celelalte eforturi recente ale Europei, va întări zidul de apărare european şi va susţine eforturile FMI de a-şi creşte resursele disponibile, în folosul tuturor membrilor’, se arată într-un comunicat al directorului FMI.
‘FMI a subliniat de multă vreme că o consolidare a zidurilor de protecţie europene şi mondiale, alături de crearea unor cadre solide de politică economică, sunt esenţiale pentru a pune capăt crizei şi a ajunge la stabilitate financiară pe plan internaţional’, se subliniază în comunicat.
Prin ‘zid de protecţie’, FMI desemnează resursele financiare puse în comun de guverne în perspectiva unor crize în finanţele publice.
Vineri, la Copenhaga, cele 17 state membre ale zonei euro au decis construirea unui fond de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro (1.100 miliarde de dolari). Suma conţine 500 miliarde de euro, bani din MES, 200 miliarde de euro deja angajaţi din FESF, 53 miliarde de euro împrumuturi bilaterale şi 49 miliarde de euro în ajutorul care a rămas din precedentul mecanism european de stabilitate financiară (EFSM), a precizat ministrul austriac al finanţelor, Maria Fekter.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat în ianuarie că intenţionează să găsească resurse pentru a-şi majora capacitatea de creditare cu 500 miliarde de dolari. Până în prezent, doar zona euro a anunţat o contribuţie de 150 miliarde de euro /200 miliarde de dolari/, în timp ce alte state membre ale FMI au indicat că au în vedere să contribuie şi ele, dar aşteaptă ca zona euro să instaleze în prealabil un zid de apărare eficace în faţa crizei care ameninţă mai mulţi dintre membrii săi.