ZF: Bergenbier ar putea ajunge la japonezii de la Asahi. Producătorul japonez de bere Asahi ar putea intra indirect pe piaţa locală prin preluarea Bergenbier în condiţiile în care se află în etapa finală a negocierilor pentru achiziţia StarBev, acţionarul său, producător de bere cu afaceri în Europa Centrală şi de Est. Fondul de investiţii CVC Capital Partners urmează să le vândă japonezilor StarBev în schimbul sumei de circa 3 mld. dolari (2,25 mld. euro la cursul actual), potrivit unor surse apropiate tranzacţiei citate de agenţia de presă Thomson Reuters.
Capital: Cristescu și Călburean se bat pe o piață de peste 200 mil. euro. Prețul gazelor va fi liberalizat în 2013 pentru firme și în 2015 pentru populație. Rezultă o creștere a prețului de la 170 dolari la 350 de dolari mia de metri cubi, nivel care ridică miza pentru marii jucători din piaţă. Marile firme internaționale de foraj au o cifră de afaceri de câteva ori mai mare decât întreaga piață de foraj onshore (pe uscat) din România. Situată la finele lui 2011 la sub 100 de milioane de euro, piața locală de foraj terestru se împarte între Dafora SA, Foraj Sonde Craiova și Foraj Sonde Iernei, fiecare dintre ele cu o cotă de piață de peste 30%.
România liberă: Tentaculele elveţiene ale caracatiţei Gazprom. Gigantul rus al gazului, Gazprom, a ales Elveţia pentru a-şi stabili principalele sale societăţi afiliate şi Zug serveşte drept sediu atât pentru diverse consorţii de construire a gazoductelor, cât şi pentru misterioşii intermediari ce negociază gazul din Asia Centrală. Elveţia este percepută ca un teren ideal pentru clădirea unor structuri comerciale opace şi preşedintele rus, Vladimir Putin, recent reales, a optat încă de la prima sa venire la Kremlin ca petrolul şi gazul natural să fie comercializate prin firme instalate pe solul elveţian. Putin, fost ofiţer KGB, şi-a numit apropiaţii în fruntea principalelor întreprinderi din Rusia şi clanul său, aşa cum dezvăluie adesea ziare britanice şi americane, a pus la punct o schemă opacă de firme off-shore şi hedge fund. Punctele finale ar fi în Zug şi în Liechtenstein.
Daily Business: Start-up-urile, finantate daca au „spate”. Cine sunt „incepatorii” care iau credite. Firmele nou infiintate (start-up-urile) sunt destul de greu de finantat, pentru ca au nevoie de garantii, si de cele mai multe ori, n-au. Atractive pentru banci sunt cele care fac parte din grupuri mai mari, iar la polul opus se afla cele fara experienta. Cele mai multe start-up-uri creditate de catre BCR sunt din comert (28%), productie (20%), transport (13%), constructii (11%), in timp ce la polul opus se afla pe ultimul loc IT (1%), HoReCa (5%) si Servicii (6%).
EVZ: 12 domenii în care România poate fi competitivă. România ar trebui să se axeze, în următorii opt ani, pe domenii precum agricultură, IT, energie verde sau cercetare- dezvoltare, potrivit co-preşedintelui Consiliului Naţional pentru Competitivitate (CoNaCo), Andreea Paul. Obiectivul Strategiei Naţionale de Competitivitate aflată în curs de elaborare este ca România să ajungă între primele şapte economii competitive din Europa, de pe penultimul loc ocupat în prezent. Premisele pentru o astfel de evoluţie există: 25% dintre firmele româneşti activează în industrii creative, însumând 20% din angajaţi.