„Paradisul fiscal“ elveţian contraatacă

Elveţia-Germania: Tensiuni diplomatice după ce autorităţile elveţiene au emis mandate de arestare împotriva unor lucrători ai fiscului german - acuzaţi de spionaj economic şi de încălcarea secretului bancar. Cei trei funcţionari germani au achiziţionat CD-uri cu numele unor cetăţeni germani - suspectaţi de evaziune fiscală.
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 06:52
„Paradisul fiscal“ elveţian contraatacă

Autorităţile elveţiene au emis mandate de arestare împotriva unor funcţionari ai fiscului german. Cei trei funcţionari din landul federal Renana de Nord-Vestfalia sunt învinuiţi de spionaj economic şi de încălcarea secretului bancar.

Reacţia autorităţilor elveţiene a fost declanşată în urma unei înţelegeri secrete între funcţionarii fiscului şi un angajat al băncii Credit Suisse. Acesta a vîndut autorităţilor germane CD-uri cu datele bancare ale unor cetăţeni germani care şi-au depozitat banii în Elveţia. Pe CD-urile respective se aflau datele a peste 1000 de persoane, suspectate de evaziune fiscală, prin depunerea banilor în Elveţia, scrie RFI Romania

În Germania dobînzile bancare sunt impozitate.

Pentru achiziţionarea CD-urilor s-au plătit la vremea respectivă peste două milione de euro. Pentru a scăpa de o eventuală urmărire penală, numeroşi cetăţeni germani s-au autodenunţat atunci şi au anunţat că-şi vor plăti impozitele restante.

Potrivit radioteleviziunii germane (ARD) cetăţeni germani ar fi depus în Elveţia între 130 şi 180 de miliarde de euro, sustrăgînd astfel sume enorme de la impozitare.

După ce opinia publică a aflat în urmă cu 2 ani despre depunerile ilegale în băncile elveţiene, presa a califacat confederaţia drept un „paradis fiscal” care facilitează criminalitatea bancară.

Una din consecinţele acestui scandal este şi ideea de a crea la nivelul Uniunii Europene aşa numita Uniune Fiscală. Între altele, în cadrul Uniunii Fiscale se va putea controla şi fluxul ilegal de fonduri şi, în ultimă instanţă, se vor crea premisele pentru o armonizare a politice de impozitare.

În urma scandalului, banca elveţiană a plătit statului german o parte a datoriilor fiscale ale clienţilor – în valoare de 150 de milioane. Statul german a sistat, în consecinţă, urmărirea penală a instituţiei bancare elveţiene, învinuită de complicitate la evaziune fiscală.

Primul ministru al landului Renania de Nord-Vestfalia, Hannelore Kraft, a calificat demersurile autorităţilor elveţiene drept „o acţiune incredibilă”. Într-o declaraţie reprodusă de ziarul „Bild am Sonntag” ea a spus că landul se opune cu vehemenţă stigmatizării unor funcţionari publici drept infractori.

Preşedintele Partidului Social-Democrat, Sigmar Gabriel a declarat la congresul formaţiunii sale că toţi cei care-şi scot banii pe căi ilegale din ţară sunt vinovaţi de „acţiuni asociale” şi „devin infractori în Germania”.

Procurorul federal al confederaţiei elveţiene, Michael Lauber, a justificat emiterea mandatelor de arestare. Într-un interviu acordat postului de radio DRS el a spus că „există suspiciuni concrete că Germania a ordonat spionarea unor informaţii apraţinînd băncii Credit Suisse”.

Ministrul federal al finanţelor, Wolfgang Schäuble, a declarat la Copenhaga, unde s-a întîlnit cu omologii săi europeni, că el poate înţelege reacţia elveţienilor. Totodată, el a amintit că între Elveţia şi Germania va intra în vigoare un acord care va pune capăt evaziunii fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...