Unde sunt cei mai leneşi angajaţi din România

Cea mai mică productivitate a muncii este în agricultură, iar judeţul cu cei mai neproductivi angajaţi din acest domeniu sunt în Neamţ. De asemenea, în regiunea Nord-Est angajaţii au cele mai slabe performanţe, indiferent de domeniul de activitatea în care activează.
Alina Stanciu - joi, 03 mai 2012, 20:48
Unde sunt cei mai leneşi angajaţi din România

În medie, un angajat din România a „produs” în 2009 între 11.700 de lei pe an şi 697.000 de lei pe an, se arată într-o analiză realizată de Institutul Naţional de Statistică, remisă  ECONOMICA.NET.Diferenţele sunt date de domeniul de activitate şi zonele administrativ-teritoriale unde aceştia îşi desfăşoară activitatea. Astfel, cea mai slabă performanţă o regăsim în rândul angajaţilor din agricultură din judeţul Neamţ. Aceştia au produs în medie, în 2009, în valoare de 5.400 de lei, adică mai puţin de jumătate comparativ cu media pe ţară în acest domeniu de activitate, care se cifrează la 11.700 de lei pe an. Situaţia din Neamţ este însă în concordanţă cu activitatea din toată regiunea Nord-Est, din care face parte judeţul şi unde sunt cele mai slabe performanţe, atât în aricultură cât şi în alte domenii.

În Nord Est, productivitatea muncii din agricultură se traduce prin 6.600 de lei pe salariat pe an.În schimb, conform datelor statistice, cel mai bine ştiu să facă agricultură bucureştenii. În capitală există cea mai mare productivitate a muncii din agricultură, un angajat producând în medie 65.500 lei pe an. Nord-Estul este la coada clasamentului în ceea ce priveşte productivitatea muncii şi în ceea ce priveşte construcţiile,industria, informaţiile şi telecomunicaţiile, intermedierile financiare şi activităţi culturale.

Al doilea domeniu cu cele mai slabe rezultate din punct de vedere al productivităţii muncii se referă la activităţile culturale şi spectacole, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii. În medie, la nivel de ţară, un salariat din acest domeniu de activitate a realizat în 2009 servicii în valoare de 47.200 de lei. Pe judeţe, cele mai slabe performanţe le-au avut angajaţii din Bihor, cu 21.600 de lei,sub nivelul mediu pe regiune, care se cifrează la 37.700 de lei.

Urmează comerţul, unde productivitatea medie din România, în 2009, a fost de 54.000 lei per persoană.Cel mai mult se abate de la media pe ţară judeţul Galaţi, unde un angajat a produs în medie în valoare de 33.300 de lei. De altfel, în toată regiunea de Sud Est, productivitatea muncii în comerţ este redusă, media fiind de 42.000 de lei,cea mai mică dintre toate regiunile administrativ teritoriale ale ţării.

Un angajat din industrie produce în medie în valoare de 60.100 de lei, extrema negativă din acest punct de vedere fiind Covasna unde salariaţii generează în medie 37.300 de lei, adică de 3,5 ori mai puţin decât produc angajaţii din industrie din judeţul Ilfov.

La o diferenţă medie de 3.600 de lei per om pe persoană, urmează angajaţii care prestează activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice,activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport. Pentru aceştia, productivitatea muncii s-a cifrat în 2009 la 63.700 de lei pe persoană, cele mai slabe performanţe înregistrându-se în judeţul Gorj-34.400 de lei pe persoană.De altfel,în medie, regiunea Sud-Vest Oltenia are cea mai mică productivitate a muncii dintre toate regiunile ţării, în acest sector de activitate. La polul opus sunt salariaţii din Capitală, productivitatea muncii la ei însemnând în medie 116.400 de lei pe an.

În construcţii, un salariat a generat în medie 72.900 de lei.În Botoşani însă, judeţul cu cea mai mică productivitate a muncii, plus valoarea generată de un angajat a fost cu 60,7% sub media pe ţară. Productivitatea angajaţilor din Botoşani este totodată sub media regiunii Nord-Est din care face parte şi care se cifrează la 51.000 de lei, cea mai mică dintre toate regiunile. Cele mai bune performanţe din domeniu s-au înregistrat în Gorj-141.000 de lei.

În intermedieri financiare şi asigurări se trece deja în altă ligă, productivitatea muncii în acest sector de activitate însemnând o medie de peste 100.000 de lei pe an. Cu toate acestea, în Botoşani, productivitatea medie este la nivelul productivităţii din sectorul cultural-52.200 de lei pe an.

Situaţia este similară şi în cazul celor care lucrează în informaţii şi comunicaţii, unde productivitatea medie la nivel de ţară ajunge la 159.800 lei pe an. În Teleorman însă,performanţele sunt de aproape cinci ori mai slabe-33.100 de lei pe persoană pe an.

Potrivit INS, datele referitoare la productivitatea muncii se referă la anul 2009, sunt exprimate în lei per persoane per an şi au fost calculate ca raport dintre Valoarea Adăugată Brută (VAB) şi populaţia ocupată. VAB se determină ca diferenţa între producţia realizată şi consumul intermediar. În cazul ramurilor cu productie de piaţă, producţia se calcuează pe baza cifrei de afaceri realizate, iar VAB include atât remunerarea factorilor de producţie cât şi excedentul brut de exploatare (profitul) realizat. Pentru ramurile cu producţie de non-piaţă (cum este cazul administraţiilor publice), ramuri care nu obţin profit, producţia se calculează pe baza costurilor de producţie iar valoarea adăugata brută are drept componentă pricipală remunerarea salariaţilor. În acest caz, indiferent de cantitatea de muncă depusă, reducerea salariilor va avea un impact negativ asupra productivităţii. În cazul ramurilor cu producţie de non-piaţă productivitatea muncii nu este un indicator relevant pentru a măsura eficienţa utilizării forţei de muncă.

Valoarea adăugată brută măsoară excedentul valorii bunurilor şi serviciilor produse peste valoarea bunurilor şi serviciilor consummate pentru producţie, reprezentând deci valoarea nou creată în procesul de producţie.

Productivitatea muncii exprimă efectul cu care este utilizat personalul angajat, în cazul nostru
la nivel de ramură/regiune/judeţ.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...