El a susţinut, la Realitatea TV, că firma înregistrează datorii foarte mari care conduc la faliment, iar acuzaţiile legate de privatiare se aseamănă cu sloganul din anii 90 „Nu ne vindem ţara”.
„Cred că se poate face licitaţie şi fără să iei comision”, a spus Ungureanu, amintind că şi Guvernul PNL a încercat de două ori să vândă compania.
La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.
Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.
Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al firmei Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA.
Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.
Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a declarat că Roman Copper, înfiinţată în noiembrie 2011 special pentru preluarea Cupru Min, nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la compania românească.
Vlădan a adăugat că dacă firma canadiană va dori să extragă cupru, atunci va trebui să investească 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafeţe de teren că, din punctul lui de vedere, se vor face angajări la Cupru Min.
Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. La sfârşitul anului 2010, compania avea datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).