„Aproximativ 2%, încă cel puţin 40.000 de bucureşteni beneficiază în acest moment de apă, canal, iluminat şi transport public, acolo unde a fost cazul”, a spus Oprescu.
Potrivit edilului-şef, un număr important de cartiere vechi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare de numai 45%-50%.
„Facem referire la cartierele Băneasa, Vatra Nouă, Chitila Triaj, Străuleşti – sectorul 1, cartierele Andronache, Ion Creangă – sectorul 2 -, cartierul Olimpia, Progresul, Apărătorii Patriei – sectorul 4, Măgurele – sectorul 5 şi cartierul Giuleşti Sârbi – sectorul 6. În momentul acesta sunt terminate”, a precizat Oprescu.
El a menţionat că au fost lansate lucrări noi de execuţie, în cartierele Andronache, Ion Creangă, Petricani, Progresul, Apărătorii Patriei şi Bucureşti-Măgurele.
Conform datelor furnizate de primarul general, în perioada 2008-2012, s-au finalizat 317 străzi însumând 101,7 km de alimentare cu apă, 40 km reţea publică de canalizare menajeră, 6,5 km reţea publică de canalizare pluvială, 45,3 km reţea de drum public, 4 staţii de preepurare a apelor pluviale, 15 staţii de pompare a apelor uzate menajere, o staţie de pompare apă potabilă.
Sunt în lucru 53 de străzi însumând 20 km de reţea publică de alimentare cu apă şi 14.600 metri reţea publică de canalizare menajeră.
Legat de parcări, edilul-şef a estimat că în zona centrală a Capitalei este nevoie de 30.000 de locuri de parcare, iar, în următorii ani, cererea va creşte până la aproximativ 90.000 de locuri.
„În strategia de parcări s-au identificat 69 de locaţii pentru parcările subterane, din care prioritare ar fi 22, existând şi alte 88 de propuneri de amplasament. Au fost demarate o serie de proiecte precum parcajul subteran de la Piaţa Universităţii. Va avea 420 de locuri pentru autoturisme şi 25 de locuri pentru motociclete. Este realizat pe trei nivele subterane”, a informat Oprescu.
La suprafaţă se va executa o amenajare arhitecturală şi urbanistică, unde vor fi reamplasate cele patru statui din parcul Izvor.
„Este prima parcare subterană din ultimii 22 de ani şi care reprezintă debutul real al sistemului de parcări moderne din Capitală. Această parcare nu se face din bani publici, ci prin PPP, prin atragerea de investiţii private străine în obiective publice. Termen de finalizare – semestrul I 2012”, a anunţat primarul general.
La acelaşi capitol a menţionat parcarea supraterană şi terenul de sport din curtea stadionului Arena Naţională, destinată atât riveranilor, cât şi participanţilor la manifestările cultural-sportive de pe stadion. Capacitatea este de 1.300 de locuri, pe patru niveluri. Terasa parcării va fi amenajată cu terenuri destinate activităţilor sportive. Termen de finalizare – primul semestru 2012.