Grecia prelungeşte termenul limită pentru investitorii care nu au acceptat schimbul obligaţiunilor

Grecia a prelungit, joi, pentru a doua oară, până la 20 aprilie, termenul limită până la care investitorii pot schimba obligaţiunile statului elen, astfel încât autorităţile de la Atena să poată formula o reacţie faţă de creditorii care refuză să participe la reducerea datoriilor, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 20:33
Grecia prelungeşte termenul limită pentru investitorii care nu au acceptat schimbul obligaţiunilor

Termenul fusese deja prelungit până pe 4 aprilie. Grecia are nevoie să ia în curând o decizie în această problemă, în colaborare cu Uniunea Europeană şi FMI, pentru că pe 15 mai ajung la maturitate obligaţiuni de 450 de milioane de euro, pe care nu îşi permite să le răscumpere la valoarea lor actuală.

Efectuarea schimbului de obligaţiuni cu creditorii privaţi, în proporţie de 97%, a permis Greciei să obţină al doilea program de ajutor din partea UE şi FMI, luna trecută, şi a redus temerile din pieţele financiare referitoare la criza datoriilor din zona euro.

Maniera în care Grecia va rezolva problema investitorilor care refuză să participe la schimbul de obligaţiuni va stabili un precedent important pentru alte ţări îndatorate din zona euro şi fondurile de investiţii speculative, care cumpără obligaţiuni ale statelor vulnerabile în speranţa obţinerii, prin intermediul justiţiei, a unor câştiguri mai mari.

Un oficial din Ministerul de Finanţe elen a declarat că majoritatea investitorilor au respins deja schimbul pentru obligaţiunile cu maturitate pe 15 mai, dar nu pot pune în pericol întregul plan de reducere a datoriei, acceptat de 97% dintre investitori.

O sursă apropiată discuţiilor a afirmat că majoritatea obligaţiunilor cu maturitate în luna mai sunt deţinute de fondul Elliott Advisors, binecunoscut pentru contestarea unor restructurări de datorii în America Latină.

Grecia a anunţat că nu îşi permite să plătească integral obligaţiunile, iar acordul acceptat deja de deţinătorii de obligaţiuni emise conform legislaţiei elene este cea mai bună ofertă posibilă.

Guvernul are trei opţiuni, respectiv continuarea serviciului obligaţiunilor, declararea default-ului şi implicit a unui litigiu, sau o nouă ofertă, dar care să asigure un tratament corect pentru cei care au acceptat schimbul.

„Data de15 mai este ultimul termen până la care Grecia trebuie să decidă ce va face cu deţinătorii de obligaţiuni care nu vor să participe la schimb”, a declarat un oficial al unei bănci elene mari.

Grecia a finalizat pe 12 martie cea mai mare parte a operaţiunii prin care a schimbat obligaţiuni în valoare nominală de 177 miliarde de euro, emise în conformitate cu legislaţia elenă, cu titluri noi, ceea ce a provocat deţinătorilor pierderi de circa 74%.

Autorităţile de la Atena au anunţat anterior că pe 11 aprilie vor încheia schimbul unor obligaţiuni de 20,27 miliarde de euro, echivalente cu 72% din titlurile emise sub legislaţie străină şi obligaţiuni emise de companii elene de stat.

Alte două emisiuni de obligaţiuni garantate de stat, în valoare de aproximativ 450 de milioane de euro, efectuate de compania naţională de căi ferate sub legislaţie străină, expiră în a doua jumătate a acestui an, potrivit Ministerului de Finanţe.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...