Piaţa hotelieră din staţiunea chinezească Sanya, din regiunea Hainan va cunoaşte o „corecţie imensă” în următorii doi ani, pe măsură ce oferta de camere se va tripla până în 2013, informează Bloomberg. Gradul mediu de ocupare din Sanya, situată pe o insulă tropicală cunoscută drept Hawaii din China, va scădea cu zece puncte procentuale de la nivelul de 70% cât a fost anul trecut, este de părere Michel Goget, directorul general al hotelului Ritz-Carlton şi preşedintele asociației de turism din regiune.
„Urmează o mare corecţie până în 2014 deoarece exsită deja o ofertă prea mare faţă de cerere. Iar aeroportul este aproape saturat şi toţi vom face acelaşi business”, a spus Goget, făcând referire la pătrunderea de noi lanţuri internaţionale pe piaţa hotelieră din insulă. Hotelul Ritz-Carlton a fost deschis acum patru ani şi este cel mai profitabil hotel al lanţului din întreaga lume.
„Sunt 300 de milioane de oameni în China, din care mulţi au posibilitatea de a-şi cumpăra o vacanţă frumoasă pentru un weekend. Oamenii vin astăzi la hotelul nostru din Sanya ca şi cum şi-ar cumpăra o geantă Louis Vuitton. Cheltuie 400 sau 500 de dolari pe noapte, apoi se întorc în Shanghai sau Beijing şi se laudă”, mai spune Goget.
Ofertă prea mare
Numărul camerelor luxoase de hotel se va tripla şi va ajunge la 21.000 de unităţi până în 2013, comparativ cu totalul de 7.000 de camere câte erau anul trecut. În decembrie 2009, China anunţa un plan de dezvoltare şi transformare a provinciei Hainan într-o destinaţie internaţională, unde Sanya este al doilea cel mai mare oraş.
Două hoteluri au fost deschise în decembrie 2011 care au adus un plus de 1.384 de unităţi. Lanţurile internaţionale precum Starwood Hotels & Resort Worldwide şi Marriott au deja proprietăţi de-a lungul golfului Yalong cu plaje private.
Clima tropicală a atras turiştii, iar în Hainan are loc Forumul Boao pentru Asia, unde autorităţi şi oameni de afaceri se întâlnesc, după modelul Wold Economic Forum, din Davos, Elveţia. Tot aici îşi are sediul compania aeriană Hainan Airlines, controlată de miliardarul George Soros.