Cotidianul adaugă că, în timpul primului zbor de acest tip, în urmă cu trei ani, analiştii CIA şi ai altor agenţii americane au urmărit cu atenţie cel mai mic semn care să indice că avionul, un RQ-170 Sentinel, a fost detectat de apărarea aeriană iraniană.
„Nu a existat niciun indiciu în acest sens”, potrivit unui fost lider CIA citat de cotidian sub acoperirea anonimatului.
De atunci, avioanele fără pilot invizibile pe radar au supravegheat zeci de instalaţii în Iran, efectuând sute de zboruri deasupra zonelor suspecte, înainte ca o versiune a RQ-170 să se prăbuşească pe teritoriul iranian în decembrie, continuă cotidianul.
Această supraveghere face parte dintr-o campanie a serviciilor de informaţii centrată pe programul nuclear iranian şi care s-a amplificat în ultimii ani ai administraţiei George W. Bush.
Campania a inclus punerea în aplicare a unor sisteme de interceptări electronice de către Agenţia de securitate naţională (NSA), a unei unităţi consacrate Iranului formate din analişti specializaţi în imagini realizate de sateliţi, precum şi crearea unei reţele de spioni, afirmă cotidianul.
Extinderea activităţilor serviciilor secrete a liniştit Casa Albă în ideea că va fi avertizată rapid în legătură cu cea mai mică tentativă a Iranului de a asambla o bombă nucleară.
„Suntem încrezători că vom observa activitatea care să arate că a fost luată o decizie”, a declarat oficialul citat de Washington Post.
Potrivit cotidianului, efortul serviciilor secrete a coincis cu o campanie secretă a CIA şi a altor agenţii de a sabota programul nuclear iranian.
Administraţia Obama a citat rapoarte ale serviciilor de informaţii atunci când s-a pronunţat împotriva unui atac militar preventiv al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.