De aceste garanţii au beneficiat circa 2.200 de IMM-uri, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul de garanţii emise a depăşit cifra de 2.400, cu 36% mai multe decât în primul trimestru al anului 2011.
Analiza comparativă a celor două perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv înregistrat în accesarea garanţiilor aferente proiectelor finanţate din fonduri europene.
Astfel, în primul trimestru din 2012 valoarea acestor garanţii s-a dublat în raport cu perioada similară din anul 2011, atingând un nivel de peste 20 milioane euro. Un trend similar s-a înregistrat şi în cazul acordării de garanţii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora depăşind 32 milioane euro, faţă de 15 milioane euro în primul trimestru al anului trecut.
În acelaşi context, reluarea activităţii de garantare a IMM-urilor în cadrul programului Kogălniceanu, din luna martie, a însemnat deja susţinerea unui număr de 220 de beneficiari, reprezentând garanţii de peste 4 milioane euro.
„Deşi se manifestă semnale pozitive, nu putem să nu ne arătăm îngrijorarea faţă de evoluţia pe termen lung a sectorului IMM. Perspectiva aplicării noilor prevederi ale BASEL III şi impactul pe care acesta îl va genera asupra politicilor de creditare ale instituţiilor finanţatoare vor reprezenta, cu siguranţă, un subiect arzător în următorul interval de timp”, a adăugat Şaramet.
Înfiinţat în 2001, FNGCIMM are ca acţionar unic statul, reprezentat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.