Prodplast are deja un portofoliu speculativ de aproape 9 milioane de lei, cele mai mari plasamente fiind cele în toate cele cinci societăţi de investuiţii financiare (SIF), dar şi în Transgaz, Electromagnetica Bucureşti şi în Prodplast Imobiliare.
Modificarea ordinii de zi a adunării generale din 27 aprilie a fost făcută la solicitarea companiei NORD Bucureşti, un vehicul de investiţii controlat de omul de afaceri Florin Pogonaru. Nord S.A. este cel mai mare acţionar al Prodplast, cu 27,6% din acţiuni, urmată de SIF Oltenia cu 23,6% şi Floreasca Developement cu 11%.
O altă companie controlată de Florin Pogonaru, ECDL România, are 6,8% din Prodplast, potrivit ultimelor date ale Bursei de Valori Bucureşti. Florin Pogonaru controlează indirect peste 51% din acţiunile Prodplast. El este şi preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Nord SA cere ca directoratul Prodplast să poată decide „subscrierea de acţiuni în operaţiuni de tip IPO (oferte publice de acţiuni ale unor companii în scopul listării la bursă, n.r.) şi în majorări ale capitalului social al societăţilor listate“ la bursă.
De asemeni, Nord SA mai doreşte „investirea în titluri cu lichiditate ridicată şi participarea la capitalizarea unor fonduri de investiţii de private equity“, se spune în raportul trimis de Prodplast la Bursă. Investiţiile de tip private equity vizează de obicei companii nelistate, dar care au perspective de dezvoltare accelerată astfel încât plasamentul să fie recuperat de câteva ori în câţi va ani.
Afacerile producătoarei de mase plastice au crescut anul trecut cu 11%, până la 53,8 milioane lei, iar profitul aproape s-a dublat, până la 2,9 milioane de lei.
Prodplast s-a divizat acum trei ani în două firme, dintre care una, Prodplast Imobiliare (PPLI), listată la Bursa din Sibiu, deţine terenuri şi clădiri în Bucureşti evaluate la oeste 200 de milioane de lei la acel moment. Prodplast va începe la 1 mai relocarea iar vechile hale de producţie situate lângă piaţa Obor vor fi demolate.