Cum să faci agricultură fără pământ şi cu puţină apă

O firmă din Dubai "vinde" o tehnologie japoneză care permite agricultorilor să planteze legume şi fructe fără a avea nevoie de sol sau prea multă apă. Profiturile ajung la până la 70%.
Alina Stanciu - sâm, 14 apr. 2012, 07:01
Cum să faci agricultură fără pământ şi cu puţină apă

Un fond de investiţii din Dubai, Agricel, a investit în invenţia unui cercetător japonez şi a lansat pe piaţă o alternativă la agricultura tradiţională-o tehnologie care permite cultivarea plantelor fără a avea nevoie de pământ. Practic, solul este înlocuit de o hidromembrană compusă din polimeri solubili în apă şi  hidrogel (polimeri naturali sau sintetici extrem de absorbanţi). Hidromembrana, care arată ca o folie pentru alimente, absoarbe apa şi nutrienţii permiţând astfel plantelor să dezvolte rădăcini şi să crească.  

Profesorului Yuichi Mori of Waseda, cel care a inventat tehnologia, susţine că această metodă poate aduce agricultorilor venituri cu 50% mai mari decât dacă practică agricultura tradiţională şi un profit de 40-70%. Aceasta în condiţiile în care consumul de apă se reduce cu 90%, iar  cel de îngrăşăminte cu 80%.

Mai mult, cei de la Agricel, susţin că legumele şi fructele cultivate prin această metodă sunt mai gustoase şi mai sănătoase întrucât pentru a accelera absorbţia de nutrienţi prin osmoză, creşte şi producţia de zahăr şi de amino-acizi din ele. În schimb, germenii nu pot trece prin hidromembrană, ceea ce înseamnă că în acest tip de agricultură nu este nevoie de pesticide, pentru a omorî eventualele bacterii care pot ataca plantele. 

Metoda este implementată deja în 180 de ferme din Japonia, potrivit Financial Times. Invenţia a fost testată încă din 2009, în Sharjah, Emiratele Arabe, unde s-a construit o seră de roşii în mijlocul deşertului. Producţia a fost mare, iar recolta sănătoasă, mai scrie Financial Times.  

Sistemul propus de Agricel pentru cei ce doresc să îşi dezvolte o astfel de afacere este similar unei francize obişnuite, fermierul francizat primind de la companie tot sprijinul necesar pentr a-şi construi ferma. În medie, o astfel de exploataţie se construieşte în 60 de zile.

Vezi aici cum arată o seră fără sol.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...