Cel mai mare satelit artificial s-a stricat

Satelitul de observare Envisat nu mai răspunde la comenzi, după 10 ani de servicii loiale şi nenumărate informaţii utile trimise pe Terra, a anunţat, joi, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care încearcă de mai multe zile să restabilească contactul cu acesta, informează AFP.
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 13:23
Cel mai mare satelit artificial s-a stricat

Cel mai mare satelit trimis vreodată în spaţiu pentru a supraveghea suprafaţa Terrei, de la o altitudine de 800 de kilometri, a împlinit 10 ani de funcţionare, la începutul lunii martie. Iniţial prevăzut să funcţioneze doar cinci ani, Envisat, supranumit „satelitul pentru mediu”, a înconjurat deja de 50.000 de ori Terrra şi a colectat un petaoctet (un milion de miliarde) de date ştiinţifice despre planeta noastră.

Staţia ESA din Kiruna (Suedia) a dat semnalul de alarmă duminică, după ce a pierdut contactul cu satelitul şi nu a mai primit preţioasele date ştiinţifice.

Echipele de cercetători implicate în proiectul Envisat au decretat imediat stare de urgenţă, mobilizând celelalte staţii de la sol din lumea întreagă, pentru a restabili contactul, însă toate încercările au fost în van, a anunţat agenţia într-un comunicat.

Tot ceea ce ştiu experţii pentru moment este că satelitul continuă să se învârtă în jurul Terrei pe o orbită stabilă.

Lansat pe 1 martie 2002, acest „monstru” lung de 10 metri şi greu de opt tone colectează în fiecare zi 280 gigaocteţi de date, exploatate de 4.000 de proiecte ştiinţifice din Europa şi din lume.

Graţie celor 10 instrumente de măsurare pe care le are la bord – radare, spectrometre şi dispozitive optice -, Envisat a monitorizat nivelul de poluare atmosferică şi deversările de petrol în mări şi oceane, a analizat evoluţia gheţurilor polare şi a alcătuit harta curenţilor oceanici.

Envisat a contribuit în special la o mai bună cunoaştere a fenomenului de încălzire globală şi a urmărit evoluţia mareei negre din Golful Mexic.

„Întreruperea serviciilor furnizate de Envisat indică faptul că lansarea sateliţilor din gama Sentinelle, care trebuie să înlocuiască Envisat, a devenit o chestiune de maximă urgenţă”, a declarat Volker Liebig, directorul departamentului de programe de observare a Terrei.

Satelitul Sentinelle-1, primul din această serie, va fi lansat în 2013.

Arhivele Envisat vor rămâne accesibile utilizatorilor, iar un acord încheiat cu Agenţia spaţială canadiană va permite unora dintre ei să beneficieze de datele transmise de satelitul Radarsat, dacă legătura cu Envisat nu va putea fi restabilită.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui mai nou tren care circulă pe rețeaua feroviară din România. "Săgeata......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat ...
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...