Alocările de 600 de milioane de lei vin în contextul în care în acest moment nu mai sunt bani pentru efectuarea plăţilor către beneficiarii proiectelor finanţate prin POSDRU. Informaţia apare pe pagina oficială a Fondului Social European în România fseromania.ro, la secţiunea Registrul unic al cererilor de rambursare, de restituire a TVA şi al cererilor de prefinanţare, actualizat la 13 aprilie 2012, unde se precizează „Indisponibilitate temporară de fonduri”.
În acest context, Guvernul va aloca din Trezorerie 600 de milioane de lei pentru efectuarea de plăţi către beneficiari, în proiecte finanţate prin POS DRU, conform unei HG.
Până în prezent, finanţarea a fost asigurată din instrumente structurale primite sub forma prefinanţării şi rambursării de la CE, în contul POSDRU gestionat de Ministerul de Finanţe, prin Autoritatea de Certificare şi Plată (ACP).
În condiţiile epuizării prefinanţării CE, din cauza diferenţei substanţiale între procentul de prefinanţare acordat de CE (respectiv 13% pentru FSE din suma alocată POSDRU) şi procentul de prefinanţare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanţate prin POSDRU din instrumente structurale (maximum 30%), dar şi a valorii reduse a aplicaţiilor de plată transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, Guvernul a decis alocarea temporară de 600 de milioane de lei din Trezoreria statului pentru beneficiarii POSDRU.
Beneficiarii POSDRU au fost asiguraţi că nu vor fi afectaţi de întreruperea plăţilor de către CE
Amintim că 20 februarie, Comisia Europeană a decis întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU. În contextul acestei decizii a CE, beneficiarii POSDRU au fost asiguraţi că nu vor fi direct afectaţi de întreruperea plăţilor de la Comisia Europeană.
La data de 2 aprilie, CE anunţa reluarea plăţilor pentru POSDRU, prin aplicarea unei corecţii financiare preventive de 10% până la 30 iunie 2012. Tot atunci vor fi cunoscute concluziile celor două misiuni de audit ale Comisiei care se vor desfăşura în perioada aprilie-mai. Funcţie de rezultatele rapoartelor misiunilor de audit, se va decide fie renunţarea la corecţia financiară, fie suspendarea plăţilor pentru POSDRU.
„Grija mea ca ministru a fost ca niciun beneficiar să nu aibă de suferit în perioada de rezolvare a problemelor de management. Astfel, în intervalul februarie – martie 2012, am plătit către beneficiari peste 480 milioane lei. Aceşti bani au fost plătiţi din bugetul de stat iar acum vor fi integral rambursaţi de către Comisia Europeană”, declara ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, pe 4 aprilie, cu ocazia reluării plăţilor în POSDRU.