Locuinţele ANL destinate închirierii vor putea fi construite şi cu fonduri private

Finanţarea construcţiei locuinţelor ANL destinate închirierii vor putea fi asigurate şi de către investitorii privaţi, după ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinţe cu capital privat.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 16:17
Locuinţele ANL destinate închirierii vor putea fi construite şi cu fonduri private

Măsura vizează creşterea numărului de locuinţe şi constituirea, la nivel naţional, a unui fond locativ destinat închirierii, la care să aibă acces cât mai multe persoane. Realizarea programului revine Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

„Finanţarea structurii economice, tehnice şi juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare şi a documentaţiilor de atribuire a contractelor va fi realizată de ANL din surse de la bugetul de stat. Investitorii privaţi vor primi în schimbul locuinţelor realizate o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de unele plăţi unitare periodice, care urmează a fi rambursate de către ANL din surse de la buget”, se arată într-un comunicat al MDRT transmis MEDIAFAX.

Lucrările de viabilizare şi tehnico-edilitare din exteriorul locuinţelor vor fi realizate de către autorităţile publice locale, finanţarea fiind asigurată din surse de la bugetul de stat şi/sau bugetul local, iar cele din interiorul perimetrului destinat locuinţelor se pot realiza fie de către autoritatea publică locală, în măsura în care se pot aloca fonduri în acest sens, fie de către investitorul privat în cadrul contractului de concesiune.

Pentru asigurarea rentabilităţii proiectului ANL va iniţia procedura de atribuire a contractului de concesiune numai după începerea lucrărilor de viabilizare şi tehnico-edilitare până la limita perimetrului destinat construcţiei de locuinţe.

Investitorul privat va fi cel care, pe lângă asumarea construcţiei, va administra locuinţele construite, colectând chiriile şi cheltuielile de întreţinere. La încetarea contractului de concesiune, activele realizate în cadrul programului rămân în domeniul public al statului şi în administrarea ANL.

ANL va realiza o bază de date care va centraliza toate solicitările pentru construirea de locuinţe prin program, formulate de autorităţile publice locale şi centrale, precum şi datele privind terenurile disponibile şi construcţiile nefinalizate în diverse stadii de execuţie aflate în proprietatea acestora, inclusiv situaţia reţelelor de utilităţi şi a dotărilor tehnico-edilitare necesare.

Consiliile locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidenţă şi analiza solicitărilor de locuinţe şi vor da publicităţii locul de primire a solicitărilor şi actele justificative necesare. Cererile privind repartizarea de locuinţe realizate prin program se analizează de comisii constituite în acest scop.

Locuinţele se acordă în funcţie de rezultatele obţinute în urma aplicării unei grile de criterii cu punctaje aferente. Solicitantul unei astfel de locuinţe, precum şi ceilalţi membri ai familiei acestuia nu trebuie să deţină o altă locuinţă în proprietate exclusivă şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unităţii administrativ-teritoriale, în localitatea în care a solicitat locuinţă.

Cel care doreşte o locuinţă trebuie să aibă contract de muncă cu o vechime minimă neîntreruptă de cel puţin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie trebuie să fie de cel puţin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din acesta.

Cuantumul chiriei pentru o locuinţă obţinută nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decât valoarea stabilită de amortizarea locuinţei pe perioada normată de viaţă.

Jumătate din încasările din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat şi 20% ANL.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...