Guvern: Tranzacţiile imobiliare pot fi contestate în justiţie, în absenţa certificatului energetic

Certificatele de performanţă energetică vor fi obligatorii la schimburile de proprietate sau închirierea clădirilor, în lipsa acestui document tranzacţiile fiind supuse nulităţii relative şi putând fi atacate ulterior în justiţie de părţile care au încheiat contractul sau de către terţi.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 16:28
Guvern: Tranzacţiile imobiliare pot fi contestate în justiţie, în absenţa certificatului energetic

Prevederile au fost decise miercuri de Guvern, care a aprobat un proiect de modificare a Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Noile prevederi sunt necesare pentru transpunerea în legislaţia naţională a modificărilor şi completărilor aduse de Directiva 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor.

Actul normativ prevede obligativitatea punerii la dispoziţie a certificatului de performanţă energetică la vânzarea-cumpărarea sau închirierea clădirilor/ unităţilor de clădire existente (cum sunt apartamentele din blocurile de locuinţe), precum şi prezentarea acestuia la recepţia de la terminarea lucrărilor, în cazul clădirilor noi.

„Încheierea contractelor de vânzare – cumpărare fără punerea la dispoziţie a certificatului de performanţă energetică conduce la nulitatea relativă a tranzacţiei, conform prevederilor Codului Civil, iar procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor neînsoţit de copia certificatului este nul de drept”, se arată într-un comunicat al MDRT.

Actul normativ impune obligativitatea afişării certificatelor la clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi. Începând cu 9 iulie 2015, obligativitatea se va aplica şi acestui tip de clădiri cu o suprafaţă utilă de peste 250 metri pătraţi.

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) va controla certificatele de performanţă energetică, rapoartele de audit energetic şi cele de inspecţie a sistemului de încălzire sau climatizare.

Totodată, noul act normativ impune obligativitatea analizării introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atât la construirea clădirilor noi, cât şi în cazul în renovării majore a clădirilor existente.

Investitorii şi proiectanţii vor trebui să ia toate măsurile ca, începând cu 31 decembrie 2020, clădirile noi să aibă consum de energie aproape egal cu zero.

În plus, proiectul prevede realizarea unor bănci de date specifice eficienţei energetice la nivelul clădirilor în vederea fundamentării planurilor naţionale de economisire a energiei şi de reducere a dioxidului de carbon, precum şi de utilizare a surselor alternative de energie.

MDRT menţionează că toate aceste modificări şi completări aduse Legii 372/2005, precum şi actelor normative subsecvente acesteia, au fost notificate Comisiei Europene.

În prezent există în jur de 1.300 de auditori energetici pentru clădiri care au fost acreditaţi de MDRT şi care pot emite certificate de performanţă energetică a clădirilor.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui mai nou tren care circulă pe rețeaua feroviară din România. "Săgeata......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat ...
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...