Marea Britanie publică mii de documente secrete din perioada colonială

Marea Britanie a început să publice miercuri mii de documente confidenţiale datând din perioada colonială, în care oficiali britanici îl menţionează pe tatăl preşedintelui american Barack Obama şi avertizează cu privire la existenţa unor kenyeni "împotriva albilor" în Statele Unite, relatează AFP.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 07:53
Marea Britanie publică mii de documente secrete din perioada colonială

Aceste documente, a căror existenţă a fost dezvăluită abia anul trecut, acoperă perioade controversate din istoria britanică, cum ar fi insurecţia din Malaysia şi revolta Mau Mau din Kenya de după al Doilea Război Mondial.

Autorităţile britanice au repatriat la Londra aceste documente considerate sensibile, la momentul proclamării independenţei acestor ţări. Ministerul britanic de Externe a recunoscut existenţa lor în ianuarie 2011, după ce patru kenyeni au depus plângere împotriva Marii Britanii pentru aplicarea torturii înainte de proclamarea independenţei.

În aceste documente, date publicităţii miercuri, numele tatălui preşedintelui Obama figurează pe o listă cu studenţi kenyeni în Statele Unite, întocmită de către oficiali britanici. El apare sub numele de „OBAMA, Barrack H”, potrivit presei britanice.

Barack Hussein Obama, născut în Kenya, a intrat la Universitatea din Hawaii în 1959 şi s-a căsătorit cu Anne Durham în 1961, înainte de naşterea fiului lor, în acelaşi an.

Într-o notă datând din 1959, un diplomat britanic îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea kenyenilor din Statelor Unite, potrivit Daily Mail.

„Am discutat cu Departamentul de Stat despre acest lucru. Acesta este la fel de tulburat de aceste dezvoltări. El subliniază că studenţii kenyeni au proasta reputaţie că ajung pe mâini rele şi devin totodată antiamericani şi împotriva albilor”.

Alte documente oferă informaţii detaliate despre confiscarea de către britanici a unor animale care aparţineau unor persoane suspectate că ajută combatanţi Mau Mau din Kenya. În reprimarea mişcării Mau Mau au fost ucise peste 10.000 de persoane, în perioada 1952-1960.

Dosarele dezvăluie de asemenea eforturile depuse de către autorităţile britanice în vederea obţinerii deportării locuitorilor de pe insulele britanice Chagos din Oceanul Indian, potrivit BBC.

Populaţia acestui arhipelag a fost expulzată între 1965 şi 1972, în urma unui acord americano-britanic de transformare a celei mai mari dintre Insuele Chagos, Diego Garcia, cu o suprafaţă de 27 de kilometri pătraţi, în bază militară americană.

Publicarea de către Arhivele naţionale britanice a aproximativ 8.800 de dosare confidenţiale urmează să continue până în noiembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...