Cu acest prilej, statele membre ale Fondului Monetar Internaţional vor discuta, la reuniunea din 20 aprilie, majorarea suplimentară a resurselor de creditare ale instituţiei.
Luna trecută, la Copenhaga, cele 17 state membre ale zonei euro au decis construirea unui fond de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro (1.100 miliarde de dolari). În plus, zona euro s-a angajat să contribuie suplimentar cu 150 miliarde de euro la resursele FMI, pentru a majorare resursele de creditare ale organizaţiei.
FMI solicită ‘o abordare multilaterală’ pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, inclusiv întărirea sprijinului financiar al partenerilor europeni, sporirea rolului BCE, un zid de apărare european mai puternic, suplimentat prin majorarea capacităţii de creditare a FMI.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri că Fondul a primit angajamente pentru resurse suplimentare în valoare de 320 miliarde de dolari, după ce Polonia şi Elveţia s-au alăturat eforturilor vizând majora resurselor aflate la dispoziţia FMI, transmite Reuters.
Anterior, Lagarde şi-a exprimat speranţa că guvernele statelor membre ale FMI vor cădea de acord săptămâna aceasta pentru a majora resursele Fondului cu peste 400 miliarde de dolari, aproximativ două treimi faţă de nivelul pe care Lagarde îl considera necesar în urmă cu trei luni.
Europa a anunţat deja că va oferi aproximativ 200 miliarde de dolari iar Japonia a promis marţi că va furniza 60 de miliarde de dolari, devenind prima ţară non-europeană care a făcut un angajament. În schimb, SUA, primul acţionar al FMI, au refuzat să ofere noi fonduri susţinând că au făcut suficient pentru a asigura lichidităţi în dolari pentru băncile din Europa.
Miniştrii de finanţe din G20 urmează să se întâlnească zilele următoare la Washington pentru a discuta solicitarea FMI privind majorarea resurselor.