Planul de înfiinţare a corporaţiei de stat, denumită „Republica Orientului Îndepărtat”, a fost finalizat de Ministerul Economiei şi a fost avizat şi de alte ministere, mai scrie cotidianul rus, care a obţinut o copie a documentului.
Corporaţia va cuprinde 16 regiuni, ceea ce înseamnă mai mult de 60% din teritoriul Rusiei şi va deţine puterea de a distribui licenţe de minerit fără licitaţii, care sunt obligatorii în restul zonelor ţării. Această zonă deţine mai multe depozite importante de minereu, printre care Sukhoi Log, cel mai mare depozit de aur al ţării.
Corporaţia va beneficia, de asemenea, de mari scutiri de taxe şi va primi acţiuni ale altor companii de stat, ca investiţii. Activele sale sunt evaluate, în prezent, la 500 de milioane de ruble (17 miliarde de dolari), în acţiuni.
Angajaţii companiei vor primi subvenţii mari în caz relocare, iar străinii se vor bucura de un regim de vize permisiv, ambele măsuri necesitând modificarea unor legi federale.
Nicio agenţie federală sau regională de stat nu va avea drept să intervină în operaţiunile corporaţiei, deşi Curtea de Conturi va putea să desfăşoare controale ale activităţii. Conducerea companiei şi consiliul de supraveghere vor fi numite de către preşedinte. A rămas neclar când va trece proiectul de lege şi cine va conduce corporaţia.
Prim-ministrul şi preşedintele ales Vladimir Putin a declarat (la o şedinţă de guvern), că oricare dintre cei prezenţi, inclusiv prim-viceprim-ministrul Igor Shuvalov şi ministrul Dezvoltării Regionale Viktor Basargin, pot deveni directori ai societăţii, potrivit unui oficial al guvernului, citat de Kommersant.
Înfiinţarea „Orientului Îndepărtat al Rusiei” a fost nominalizată de Putin în raportul său către Parlamentul federal, printre priorităţile economice pentru cei cinci ani de mandat prezidenţial.
Estul Rusiei s-a confruntat cu o stare de recesiune economică perpetuă de la colapsul Uniunii Sovietice. Populaţia din Districtul Federal Orientul Îndepărtat a scăzut cu 20%, la aproximativ 6 milioane de locuitori între 1991 şi 2011, potrivit cotidianului guvernamental Rossiiskaya Gazeta.