„Dat fiind că mai multe instituţii de presă din străinătate difuzaseră estimări bazate pe rezultate preliminare ale secţiilor de vot, AFP a pus permanent la dispoziţia abonaţilor săi informaţiile pe care le avea despre estimări. Difuzarea acestor informaţii către publicul larg este responsabilitatea strictă a clienţilor AFP”, se arată într-un comunicat al agenţiei de ştiri, care subliniază că pe site nu au fost difuzate informaţii înainte de ora 20.00 (21.00, ora României).
Comisia Naţională pentru Verificarea Campaniei Electorale avertizase vineri în legătură cu riscurile difuzării sondajelor la ieşirea de la urnă înainte de închiderea secţiilor de vot, subliniind că exista riscul preluării şi publicării rezultatelor pe site-uri de socializare.
„AFP are flux francez şi internaţional; cum să îi lăsăm pe clienţii noştri să primească din partea concurenţilor internaţionali informaţii despre alegerile prezidenţiale din Franţa, iar noi să nu difuzăm nimic!? Ar fi fost un nonsens jurnalistic”, a explicat Emmanuel Hoog, preşedintele AFP.
În 2007, AFP s-a confruntat cu o astfel de situaţie, agenţia rivală Reuters difuzând estimări de la alegerile din Franţa preluate de la site-ul televiziunii belgiene RTBF. În acest context, AFP hotărâse de vineri, fără a se consulta cu membrii Comisiei Naţionale pentru Verificarea Campaniei Electorale, să difuzeze sondaje de tip exit-poll înainte de ora închiderii secţiilor de votare.
Parchetul General din Franţa a iniţiat o anchetă împotriva Agenţiei France-Presse, după difuzarea rezultatelor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne înainte de încheierea procesului de vot, în primul tur al scrutinului prezidenţial.
Mai multe publicaţii şi site-uri au difuzat, duminică, rezultatele exit-poll-urilor la puţin timp după ora 18.00 (19.00, ora României), deşi acest lucru era interzis înainte de ora 20.00 (21.00, ora României).
Parchetul din Paris a comunicat că a declanşat o anchetă care vizează Agenţia France-Presse, două publicaţii din Belgia, una din Elveţia, un site din Noua Zeelandă şi un jurnalist belgian care a difuzat rezultatele sondajelor exit-poll pe Twitter.
Legislaţia franceză interzice difuzarea rezultatelor sondajelor înainte de ora 20.00 (21.00, ora României), adică înainte de închiderea secţiilor de votare. Nu se ştie în ce măsură publicaţiile care au sediile în afara Franţei pot fi anchetate pentru încălcarea legislaţiei franceze.
Cetăţenii francezi au votat, duminică, în primul tur al scrutinului prezidenţial.