ACTA ar putea avea efecte inacceptabile asupra drepturilor fundamentale – AEPD

Controversatul Acord internaţional de combatere a contrafacerii a primit marţi o nouă lovitură, după ce Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor a precizat că ACTA ar putea avea 'efecte colaterale inacceptabile' asupra drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 12:44
ACTA ar putea avea efecte inacceptabile asupra drepturilor fundamentale - AEPD

Lipsa de precizie a Acordului privind măsurile care vor fi luate pentru combatere încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală pe internet ar putea avea efecte colaterale inacceptabile asupra drepturilor fundamentale ale indivizilor, dacă nu sunt implementate corespunzător, se arată în avizul Autorităţii Europene pentru Protecţia Datelor privind o propunere pentru o decizie a Consiliului asupra ACTA.

Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor subliniază că multe dintre măsurile privind consolidarea aplicării online a drepturilor de proprietate intelectuală ar putea implica o monitorizare la scară largă a comportamentului şi a comunicaţiilor electronice ale utilizatorilor. Aceste măsuri au un puternic caracter de intruziune în sfera privată a indivizilor şi ar trebui implementate numai dacă sunt necesare şi proporţionate cu scopul aplicării drepturilor de proprietate intelectuală, se arată în textul avizului.

„Deşi este nevoie de mai multă cooperare internaţională pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, măsurile avute în vedere nu trebuie să afecteze drepturile fundamentale ale indivizilor. Trebuie respectat un echilibru între lupta împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală şi drepturile la intimitate şi protecţia datelor. Se pare că ACTA nu este extrem de reuşit în acest sens”, a declarat, într-un comunicat, Giovanni Buttarelli, din partea Autorităţii Europene pentru Protecţia Datelor (AEPD).

Autoritatea subliniază că măsurile care permit monitorizarea nediscriminată sau extinsă a comportamentului şi/sau a comunicaţiilor electronice ale utilizatorilor de internet în legătură cu încălcări neînsemnate, la scară mică şi care nu urmăresc obţinerea de profit ar fi disproporţionate şi încalcă articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articolele 7 şi 8 ale Cartei Drepturilor Fundamentale şi Directiva privind protecţia datelor.

Multe dintre măsurile de cooperare voluntară pentru aplicarea acordului ar atrage o procesare a datelor personale de către furnizorii de serviciii de internet care încalcă dreptul comunitar, relevă AEPD.

În plus, ACTA nu conţine suficiente limitări şi garanţii, cum ar fi protecţie judiciară eficientă, dreptul la proces corect, principiul prezumţiei de nevinovăţie şi dreptul la intimitate şi protecţia datelor.

Pentru a putea intra în vigoare, ACTA are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care nu poate însă aduce modificări. În prezent, ACTA se află în stadiul dezbaterilor în mai multe comisii ale PE. La 20 martie, Comisia de petiţii a declarat admisibilă o petiţie semnată de 2,5 milioane de persoane împotriva ACTA.

Raportorul Parlamentului European în dosarul privind ACTA, eurodeputatul britanic David Martin, a anunţat recent că va recomanda Legislativului UE să voteze împotriva ACTA deoarece documentul nu oferă suficiente garanţii pentru cetăţeni. David Martin îşi va prezenta miercuri în Comisia pentru comerţ internaţional (INTA), comisia decisivă în acest dosar, proiectul de raport cu recomandarea de respingere a ACTA.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA urmăreşte să combată contrafacerea în sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descărcate ilegal pe internet.

Încă de la anunţul din ianuarie privind semnarea sa, ACTA a stârnit critici dure şi numeroase proteste în stradă.

Comisia Europeană a decis trimiterea ACTA la Curtea Europeană de Justiţie, în contextul îngrijorărilor exprimate în Europa cu privire la posibila incompatibilitate a acordului cu drepturile şi libertăţile fundamentale. Executivul UE a făcut totodată apel la Parlamentul European să nu ia o decizie asupra ACTA până când CEJ nu-şi va exprima propria opinie.

România, semnatară a ACTA, a anunţat la 24 februarie că va amâna ratificarea acordului până la pronunţarea Curţii Europene de Justiţie, după ce mai multe state suspendaseră la rândul lor procesul de ratificare.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite agenția germană de presă DPA, relatează Agerpres....
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea ...