CNA a amânat luarea unei decizii în disputa Antena Group – RCS&RDS

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amânat marţi, după mai bine de o oră de discuţii, luarea unei decizii în cazul disputei Antena Group - RCS&RDS.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 14:50
CNA a amânat luarea unei decizii în disputa Antena Group - RCS&RDS

Membrii Consiliului au discutat, în şedinţa de marţi, adresele din 4 aprilie de la S.C. RCS&RDS SA Bucureşti şi solicitarea de modificare aviz retransmisie în sistem DTH şi au hotărât să aştepte termenul legal de 30 de zile necesar aprobării unei noi grile de programe pentru RCS&RDS.

De asemenea, CNA a decis, la propunerea lui Christian Mititelu, sesizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a subliniat că această dispută nu are niciun fel de legătură cu respectarea principiului must carry, anunţând că CNA îşi va face cunoscută poziţia în acest caz prin intermediul unui comunicat.

„Nu văd nici din partea Antena Group şi nici din RCS&RDS niciun fel de interes pentru public”, a spus vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, apreciind drept „fără nicio legătură cu politicul, ci doar cu interesele pecuniare” disputa dintre acestea.

Potrivit lui Onisei, dacă RCS&RDS ar fi continuat retransmisia posturilor Antena Group s-ar fi situat sub incidenţa art. 74 al Legii Audiovizualului, neavând aprobarea modificării grilei de programe.

Potrivit legii, retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu, pentru obţinerea avizului distribuitorii având obligaţia de a comunica CNA structura ofertei de servicii de programe retransmise.

Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, a spus că dacă RCS&RDS va dori să redistribuie canalele Antena gratuit nu va exista niciun fel de înţelegere, ceea ce se va întâmpla cu orice alt partener de cablu al trustului.

Alexandrescu a susţinut că RCS&RDS nu are niciun fel de respect pentru public, fiind înregistrate, în acest sens, peste 10.000 de reclamaţii şi numeroase mesaje ale telespectatorilor din ţară şi diaspora.

El a calificat drept abuzivă decizia RCS&RDS, declarând că reprezentanţii societăţii de cablu au o atitudine ”ultimativă şi în forţă” la adresa Antena Group.

„Când n-au introdus GSP TV, când au dat jos Antena 2 n-au cerut nimănui niciun acord şi ne-au ignorat total. Nu există niciun fel de cuvânt care ar însemna un gest de bunăvoinţă. RCS&RDS doreşte, de fapt, să preia gratuit aceste posturi şi să le retransmită pe milioane de lei”, a spus Alexandrescu.

La rândul său, consilierul juridic al societăţii de cablu Lucian Mihai a declarat că RCS&RDS nu poate accepta cererea Antena Group, pentru că astfel abonaţii săi ar trebui să plătească o factură substanţial mărită, fără a beneficia de nimic suplimentar.

Antena Group a somat RCS&RDS să înceteze difuzarea prin satelit a canalelor „Antena”, dacă nu achită o taxă anuală de peste 7 milioane de euro, data limită pentru cererea Antena Group fiind 20 aprilie, ora 00.00.

Dacă după data şi ora menţionate, RCS&RDS ar fi continuat să retransmită canalele „Antena”, Antena Group ar fi urmat să apeleze la „toate măsurile legale, inclusiv plângeri de natura penală”.

„Este pentru prima dată în ultimii opt ani când Antena Group cere bani pentru retransmisia prin satelit a canalelor ‘Antena”. Pretenţia financiară ar fi obligat RCS&RDS să majoreze tarifele serviciilor Digi prin satelit. Compania noastră are în prezent cele mai mici tarife de pe piaţă, direct corelate cu puterea de cumpărare a abonaţilor. Acesta este motivul pentru care RCS&RDS nu poate accepta cererea Antena Group prin care abonaţii săi ar trebui să plătească o factură substanţial mărită, fără a beneficia de nimic suplimentar”, menţionează RCS&RDS.

Războiul dintre RCS&RDS şi Intact a fost reaprins odată cu decizia operatorului de cablu de a renunţa să mai difuzeze pe satelit posturile Antena 1 şi Antena 3, motivul invocat de „cablişti” fiind suma considerată prea mare – 7 milioane de euro – cerută de Antena Group pentru retransmisia celor două posturi pe satelit.

În urma comunicatului remis de operatorul de cablu, reprezentanţii Intact au replicat faptul că măsura este abuzivă, iar operatorul dă dovadă de rea-credinţă.

Potrivit Antena Group, RCS&RDS a încasat sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de euro din abonamentele încheiate cu telespectatorii, sume de bani care au fost investite în posturi proprii de televiziune închise după şase luni de la lansare, sfidând astfel interesele clienţilor.

Antena Group consideră că RCS&RDS încasează astfel de sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact şi îi foloseşte pentru a-şi finanţa propriile posturi lansate „din interese politice”.

Mai mult, grupul Intact a solicitat operatorului de cablu să facă publice telespectatorilor sumele de bani pe care le plăteşte pentru retransmisia posturilor tv din grila de programe.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...