Preşedintele Consiliului European a declarat că proiectul european s-a născut din ideea că nu vom fi prizonierii istoriei noastre dar că vom trece de aceasta şi că împreună vom construi un nou viitor.
„Asta este ceea ce Franţa, Germania şi alte state au început acum trei generaţii, substituind câmpurile sângeroase de bătălie cu negocierile de la Bruxelles, punând deoparte rivalităţile trecutului şi înlocuindu-le cu voinţa de a lucra şi de a aparţine unii altora. Aceste valori sunt în continuare miezul Uniunii şi formează în continuare o forţă puternică, care aminteşte determinarea unor ţări precum Croaţia şi Serbia de a arunca umbrele trecutului şi de a avea vocaţia viitorului”, a afirmat Van Rompuy.
Potrivit lui Herman Van Rompuy, România a beneficiat nespus de accederea la UE, astfel că în cadrul celor 27 de ţări membre există dorinţa de a continua acest proces.
„Trebuie să încheiem acea situaţie în care existau linii de divizare ale trecutului şi sunt convins că orice dispute pot fi rezolvate într-un mod amiabil”, a mai spus preşedintele Consiliului European.
El a dat exemplul acordului încheiat în urmă cu două luni cu Serbia, care „este parte din acest proces”.
„Toate sensibilităţile legate de trecut le cunoaştem cu toţii, dar lăsând toate aceste sensibilităţi să se odihnească, intrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană pune definitiv capăt istoriei îndelungate de conflicte”, a mai spus oficialul european.
El a arătat că Uniunea Europeană este o uniune de „drepturi şi de valori” şi că numai prin respect mutual şi toleranţă se poate păstra această convingere că europenii împărtăţesc un destin comun.