Proiectele companiei imobiliare Ablon în România rămân îngheţate. Terenurile s-au devalorizat cu 60%

Proiectele pe care dezvoltatorul imobiliar Ablon Grup din Ungaria plănuia să le construiască în România rămân îngheţate, dar între timp valoarea terenurilor deţinute de companie în Bucureşti şi Mogoşoaia s-a redus cu mai mult de jumătate, la 47 milioane de euro, în ultimii trei ani.
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 10:19
Proiectele companiei imobiliare Ablon în România rămân îngheţate. Terenurile s-au devalorizat cu 60%

Valoarea terenurilor achiziţionate de Ablon Group în perioada 2007-2008 pentru construcţia de spaţii de birouri şi locuinţe s-a redus continuu în ultimii ani, de la 104 milioane de euro la finele anului 2008 la 47 milioane de euro în decembrie 2011.

Evaluarea pentru anul 2011 a fost realizată de firma de servicii imobiliare GVA Robertson şi este prezentată într-un raport al Ablon Group.

Ablon Group deţine în România şase terenuri, însumând aproape 700.000 de metri pătraţi, dintre care două în zona Pipera, unul în Mogoşoaia, unul pe Bulevardul Timişoara din Capitală, al cincilea în centrul Capitalei şi încă unul în nordul Bucureştiului, în apropierea aeroportului Henri Coandă.

Cel mai mare proiect al grupului este un complex de birouri în nordul Bucureştiului, investiţie estimată în 2008, la anunţarea proiectului, la 280 de milioane euro.

Ablon a blocat însă toate investiţiile din România până când condiţiile pieţei se vor îmbunătăţi, după ce începuse lucrările la complexul Sunset Residences din Drumul Taberei. Dezvoltatorul intenţionează să construiască zece blocuri cu circa 2.000 de locuinţe, în urma unei investiţii de 160-170 milioane de euro, dar lucrările au fost oprite încă din 2009.

În raport se menţionează că dezvoltările grupului din România rămân îngheţate până la îmbunătăţirea condiţiilor pieţei imobiliare.

Dezvoltatorul este controlat în proporţie de 28,62% de omul de afaceri maghiar Uri Heller, fondatorul companiei, în timp ce 24,31% din capital este deţinut de Volksbank Group. Alţi acţionari ai companiei sunt Franklin Templeton Investments – 8%, dar şi mai multe fonduri de pensii şi de investiţii.

În total în regiune, Ablon deţine 1,24 milioane de metri pătraţi în 24 de amplasamente din Budapesta, Praga, Bucureşti, Varşovia şi Gdansk unde sunt programate dezvoltări de proiecte. În plus, grupul are 15 proiecte finalizate, în Budapesta şi Praga, totalizând 200.000 mp. Portofoliul de active este evaluat la 484 de milioane de euro, faţă de 515 milioane de euro în 2010.

Grupul a înregistrat pierderi de 25,1 milioane de euro la sfârşitul anului 2011, faţă de un profit de 26,4 milioane de euro cu un an înainte, în principal pe fondul scăderii valorii proprietăţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
China a dat publicităţii reglementări revizuite pentru investitorii străini în companiile sale listate, extinzând criteriile de eligibilitate şi atenuând cerinţele financiare, în......
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea unei finanțări nerambursabile de 117 milioane de lei
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea ...
Compania Chimcomplex S.A. Borzesti (CRC), controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a anunțat astăzi investitorii de ...
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca țintă 9 miliarde pentru anul viitor.
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca ...
Directorul general al Intesa Sanpaolo Group, Carlo Messina, a anunțat astăzi că rezultatele primelor nouă luni ale anului ...
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Pe fondul sporirii disputelor în interiorul coaliţiei de guvernare din Germania, ministrul de Finanţe, Christian Lindner, ...