„Pentru România, exploatarea chibzuită a resurselor naturale este o prioritate a prezentului şi inovarea este o prioritate a prezentului dar şi a viitorului. De aceea susţin ideea ca România să dezvolte un mecanism prin care parte din beneficiile obţinute din exploatarea resurselor naturale să fie direct investite în educaţie, cercetare, dezvoltare şi inovare”, a spus Băsescu, în deschiderea Conferinţei Bologna.
El a subliniat că acest mecanism este parte a răspunsului la întrebarea „Ce ţară lăsăm pentru generaţiile viitoare?”.
Şeful statului a precizat că România are resurse naturale, dar şi resurse umane, el apreciind că de modul de utilizare a resurselor depinde competitivitatea unei ţări sau a unei regiuni.
„În mare măsură, competitivitatea unei regiuni sau a unei ţări ţine de modul în care sunt utilizate resursele acestei regiuni. România face parte din ţările care au atât resurse naturale, cât şi resurse umane. Este un obiectiv strategic pentru România să utilizăm ambele resurse în mod optimal”, a spus Băsescu.
Miniştrii învăţământului superior din 47 de ţări europene participă la Conferinţa Bologna care are loc, joi şi vineri, la Bucureşti, în cadrul căreia va fi adoptată Strategia de mobilitate ce prevede că, până în 2020, 20% din absolvenţii din Europa îşi vor petrece o parte a studiilor în străinătate.