BRD se va împrumuta cu 3 miliarde de euro, prin emisiune de obligaţiuni

Acţionarii BRD  au aprobat astăzi un program de emitere de obligaţiuni prin care banca poate  să se împrumute cu 3 miliarde de euro de pe piaţa locală, ca şi de pe pieţele externe, în perioada 2012 - 2015. A mai fost probată numirea lui Paul Maymat ca administrator, acesta urmând să preia conducerea băncii de la 1 mai. Au mai fost validate bilanţul pe 2011 şi propunerile conducerii BRD de buget pe 2012 şi de distribuire de dividende în valoare de 116 milioane de lei, din profitul net din 2011, de 465 de milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 apr. 2012, 12:48
BRD se va împrumuta cu 3 miliarde de euro, prin emisiune de obligaţiuni

BRD – Groupe Societe Generale va putea înfiinţa o entitate separată special pentru a face o parte din emisiunile de obligaţiuni. Alte entităţi din grupul BRD vor putea intra în program, caz în care emisiunile vor fi garantate de BRD.

Valoarea nominală a obligaţiunilor va putea varia între 1000 şi 100.000 echivalent euro.

Scadenţa fiecărei emisiuni va fi de 10 ani, iar rata dobânzii va putea fi variabilă, fixă, „indexată cu preţul unui element suport,  sau orice combinaţie a acestor“ variante, potrivit raportului BRD trimis la Bursă.

Frecvenţa cuponului (a plăţii dobânzii) nu este precizată, lăsându-se libertatea oricărui termen, nelimitându-se la cel lunar, trimestrial, semestrial sau anual.

BRD este a doua bancă din România, după BCR, care are un program propriu de finanţare pe termen mediu de pe pieţele externe în scopul diminuării dependenţei de creditele de la banca-mamă.

Consiliul de administraţie al BRD aprobase deja programul-cadru de finanţare de tipul MTN (Medium Term Notes, titluri pe termen mediu, n.r.), obligaţiunile urmând să fie emise în orice valută, pe pieţe care vor fi stabilite ulterior, în colaborare cu divizia de specialitate a băncii-mamă, SocGen Corporate&Investment Banking.

Dividendul brut pe acţiune va fi de 0,1669 lei, totalul sumelor distribuite astfel fiind de 116 milioane de lei, adică un sfert din profitul net din 2011, de 465 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt cu 7% mai mici decât anul trecut. Dividendele vor fi plătite în termen de 2 luni.

BRD îşi propune să ajungă în 2012 la depozite atrase cu 6 – 7% mai mari decât în 2011 (30,38 miliarde de lei), şi să dea credite cu 4 – 5% mai mari faţă de cele de 34,34 miliarde de lei de anul trecut.

Profitul brut operaţional ar urma să crească aproximativ cu 5 – 6% faţă de  cele 1808 milioane de lei de anul trecut.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...