„Sprijinim Republica Moldova în mod practic. Ajutorul nostru pentru anul viitor a fost substanţial majorat pentru a depăşi o sută de milioane de euro”, a declarat Barroso într-o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, după întâlnirea pe care au avut cei doi lideri.
Jose Manuel Barroso a salutat faptul că prima vizită în străinătate a preşedintelui Nicolae Timofti, recent ales, a fost făcută la Bruxelles. „Faptul că (preşedintele Nicolae Timofti) efectuează la Bruxelles prima vizită în străinătate este o demonstraţie clară a angajamentului său şi a angajamentului Republicii Moldovei pentru o relaţie mai strânsă cu UE. Republica Moldova este un membru activ al Parteneriatului nostru Estic şi UE este pe deplin angajată pentru sprijinirea procesului de refome”, a declarat preşedintele CE.
Şeful executivului UE a precizat de asemenea că alegerea preşedintelui Timofti a fost un pas ‘important şi decisiv pentru consolidarea stabilităţii politice în ţării, care îi va permite să se concentreze pe reformele economice şi politice necesare’.
El a salutat totodată lansarea negocierilor asupra acordului cuprinzător şi aprofundat pentru o zonă de liber schimb, considerându-l ‘un pas important înainte în relaţiile comerciale UE-Republica Moldova’.
Reamintind că Republica Moldova se apropie de finalizarea primei faze a planului de acţiuni cu UE privind liberalizarea regimului de vize, Barroso a ‘încurajat’ totodată autorităţile de la Chişinău să rezolve chestiunile nesoluţionate care să permită intrarea în cea de-a doua fază a planului de acţiuni.
Preşedintele CE a cerut pe de altă parte Chişinăului progrese şi în alte chestiuni importante, cum ar fi legea antidiscriminare, şi a salutat ‘angajamentul general faţă de reformele politice’.
„În termeni generali, am văzut progrese în relaţiile noastre cu Republica Moldova, atât în chestiunea privind vizele, cât şi în chestiunile comerciale”, dar şi în ceea ce priveşte negocierile privind acordul de asociere, a adăugat Barroso, care şi-a exprimat speranţa că preşedintele Timofti îşi va aduce propria contribuţie la agenda de reforme a Chişinăului.
El a salutat în acelaşi timp ‘abordarea constructivă’ a Republicii Moldova în negocierile în format 5+2 privind Transnistria. „UE înţelege numeroasele provocări cu care Republica Moldova se confruntă. Dar suntem pregătiţi să fim alături de autorităţile moldovene şi de poporul moldovean pe drumul spre progres şi prosperitate”, a declarat şeful Executivului UE, care a precizat că Republica Moldova se numără ‘printre prietenii’ Bruxellesului. „Sunt convins că legăturile noastre se vor întări în lunile şi anii care vor veni”, a mai subliniat el.