Teraplast estimează pentru acest an afaceri în creştere cu 17%, la 246 milioane de lei

Compania Teraplast, furnizor de soluţii şi sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor, estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 246,33 milioane de lei, în creştere cu 17,6% faţă de 2011, când indicatorul s-a cifrat la 209,35 milioane lei. 
Economica.net - sâm, 28 apr. 2012, 12:55
Teraplast estimează pentru acest an afaceri în creştere cu 17%, la 246 milioane de lei

Anul trecut, afacerile Teraplast au scăzut cu 1,74%, de la 212,74 milioane de lei în 2010.

Evoluţia prognozată a cifrei de afaceri în 2012 se bazează pe creşterea volumului de vânzări pe principalele linii de business ale companiei – ţevi PVC, profile PVC pentru tâmplărie, produse rotoformate şi termoformate, tâmplărie termoizolantă (TeraGlass).

„Ne aşteptăm la un reviriment moderat al pieţei locale de construcţii, însă vom contracara această situaţie prin extinderea prezenţei noastre pe pieţele externe, reducând astfel dependenţa companiei faţă de dificultăţile economice de pe piaţa internă. Mai mult decât atât, restructurările operaţionale implementate în cursul anului 2011, dar şi programul de investiţii pentru dezvoltarea liniilor de business de bază au creat premisele revenirii la valori pozitive de profitabilitate”, a declarat într-un comunicat directorul general al Teraplast, Ştefan Bucătaru.

Ţevile PVC sunt principala linie de business a Teraplast, asigurând o treime din cifra de afaceri a companiei. Pentru acest an, compania anticipează un avans de 10% al vânzărilor de ţevi PVC, ca urmare a creşterii numărului lucrărilor pe infrastructura de mediu, în condiţiile în care aceste proiecte beneficiază de finanţare europeană, iar gradul de absorbţie al fondurilor nerambursabile a fost destul de scăzut până acum. În plus, 2012 fiind un an electoral, este de aşteptat sa fie activate anumite resurse publice pentru finanţarea acestor investiţii.

Conform estimarilor Teraplast, vânzarile de profilele PVC pentru tâmplărie vor creşte anul acesta cu aproximativ 40%, în special prin dezvoltarea bazei de clienţi, atât în ţară, cât şi pe pieţele învecinate şi prin diversificarea portofoliului de sisteme.

În acest context, Teraplast are planificate pentru 2012 investiţii de aproximativ 1 milion de euro, din totalul bugetat de 2,2 milioane de euro) pentru lansarea în producţie a unui nou sistem de profile pentru tamplărie.

Necesarul de finanţare pentru investiţii va fi asigurat în cea mai mare parte din numerarul generat din activitatea operaţională.

Teraplast estimează pentru 2012 o valoare a EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 25,17 milioane de lei, faţă de 2,62 milioane de lei in 2011, pe fondul menţinerii cheltuielilor totale la un nivel relativ similar celor de anul trecut (238,38 milioane lei in 2012, faţă de 235,32 milioane lei în 2011), dar şi ca urmare a evoluţiei vânzărilor.

Teraplast este cea mai mare entitate a grupului Teraplast, iar portofoliul de produse al companiei acoperă toata gama instalaţiilor, mai puţin cele de încălzire şi ventilaţie.

Cei mai mari acţionari ai companiei erau la finele anului trecut Dorel Goia (34,25%), SIF Banat-Crişana (11%) şi Emanoil Viciu (8,47%). Alţi acionari deţin 46,28% din titlurile Teraplast.

La cotaţia bursieră de joi, când au fost operate ultimele transferuri cu acţiunile Teraplast, compania are o capitalizare de 68,5 milioane de lei (15,6 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...